Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riv den kommunala bunkern!

Som kommunstyrelse- och fullmäktigeledamot i Borlänge kan jag på nära håll, men utan särskilt inflytande, följa en tragikomisk politisk föreställning som drabbar kommunens välfärdsstatus. Vi har trots en av landets högsta kommunalskatter drabbats av ett välfärdsförfall. Jag ser hur arenor, flyg, näringslivsfrågor, etcetera blir en tröst, när intresset för att utveckla de lagstyrda kommunala åtagandena, minskar.

Huvudrollsinnehavare i detta avpolitiserande och småborgerliga drama, är det så kallade finansutskottet, med ledamöter från socialdemokratin, miljöpartiet och alliansen. Dessa fem ordinarie ledamöter, som med arvoderad självklarhet har intagit den kommunala bunkern, har drabbats av det som den välkände forskaren Irving Janis kallade groupthink.

Detta historiskt vanliga men djupt sjukliga och odemokratiska tillstånd har åtta symptom, som är direkt överförbara på dagens politiska situation i Borlänge. Det handlar bland annat om kollektiv rationalisering, tro på inneboende moral, direkt tryck på oliktänkande, självcensur, illusion av enighet, etcetera. På grund av detta är kommunledningen, trots ett ekonomiskt moras, icke fungerande budgetprocesser, indragna välfärdstjänster, orubbligt övertygad om att vi är på rätt väg. Partibeteckningar och ideologi har i det här sammanhanget, inte visat sig ha någon avgörande betydelse. Avvikande åsikter eller kritik viftas bort som oansvarig populism eller med uppmaningen att förstå bättre.

* Det finns en ofullständighet i alternativ och mål, som innebär att när man säger att vi lyfter på alla stenar, så gör man det på en redan upptrampad sig. Att ge sig ut i terrängen, anses alltför farligt.

* Det finns en kommunal tröstnapp som det sugs hårt på i dåliga tider och vid varje andningstillfälle, upprepas mantrat allt är inte ökade resurser.

* Det finns en ytlighet som förblindar. Man kan vara miljökommun utan miljöambitioner, en kulturkommun utan kulturpolitik, en skolkommun utan fungerande skolor och så vidare.

* Man kan som kommun snart säga sig vara vad f-n som helst, bara man har tillgång till några duktiga kommunikatörer och en hemsida.

Låt oss tillsammans riva den kommunala bunkern och på allvar ta oss an ett friskt demokratiskt välfärdsbygge i Borlänge!

Leif Lindström

är kommunpolitiker och vänsterpartist i Borlänge

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel