Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riskfyllt med islamiskt center vid stadshuset?

S-politikern Björn Högberg vill att det islamiska centret byggs vid Coop Forum.
– Det är rena vansinnet att lägga centret vid Stadshuset. Det är ett riskbygge, säger Högberg som vill ha debatt i frågan.

Björn Högberg anser att det är väldigt tyst i debatten om det planerade islamiska centret. Han gillar inte tanken på att det ska byggas vid Stadshuset.

Högberg sitter med miljö- och byggnadsnämnden som i dag får en redovisning i hur långt arbetet med planprocessen kommit.

– Det finns väldigt mycket åsikter i stan om den här frågan. Men allt är nedtystat. Jag tycker att allt måste upp på bordet, att alla ska få vara med och påverka. Det är det som kallas demokrati.

Björn Högbergs åsikt är att det islamiska centret inte byggs centralt, utan på annan plats. Detta då han menar att det handlar om ett riskbygge.

– Vi har ett grannland som heter Norge. Jag behöver inte säga mer. Därför är allt sådant här ett riskbygge, menar Björn Högberg.

Och utvecklar:

– Människan som har gjort det i Oslo och Utöya anses normal. Jag vill inte kalla honom det. Men jag säger inte att han är ovanlig, Det kan även hända här. Har man då centret mitt i centrumkärnan vid Stadshuset, och någon smäller huset och de runt omkring. Vem ska då hjälpa till så att den här kommunen går runt? Att lägga ett sådant bygge på en så utsatt plats som bredvid de byggnader där vår kommuns folkvalda och kommuntjänstemännen arbetar är lite väl blåögt.

Björn Högberg menar att när Coop Forum flyttar till Norra Backa finns en plats som är mer lämpad.

– Då blir det också som en reklampelare. När man kommer in till Borlänge den vägen ser man ett muslimskt center på ena sidan och Stora Tuna kyrka den på andra. Samtidigt lugnar vi ner folk som inte vill ha det här mitt i stan.

Högberg pekar på täta bussturer till Coop Forum, och menar att området inte alls ligger för långt från centrum om nuvarande kollektivtrafik är kvar

Slutligen pekar han också på att det finns rasistiska tankar i Borlänge

– Vi måste se till att vi inte får ännu fler som är invandrarfientliga. Därför måste vi ta upp den här debatten. Mina partibröder och systrar är lite fega. jag är inte politiskt korrekt, men det har jag nog aldrig varit i mitt liv.