Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riskfyllt för sotare

"Beslut om förbud mot användning av byggnadsverk."
Ett brev med den rubriken har kommunen de senaste veckorna skickat ut till 12 fastighetsägare runt om i kommunen.
– Det är bra att de gör det. Det är en säkerhetsgrej, säger en av fastighetsägarna. En annan fastighetsägare tycker att kommunen är väl nitisk.

– I vårt fall handlar det om att en stege står för långt ifrån skorstenen. Stegen har stått där ända sedan huset byggdes, säger den kritiska fastighetsägaren

De 12 fastighetsägarna förbjuds att använda sina nyinstallerade eldstäder, främst kaminer.

Skälet är att kommunen inte fått in besiktningsprotokoll där det garanteras att vissa brister har åtgärdats.

I samtliga de aktuella 12 fallen pekar kommunen på brister i säkerheten:

"Miljö- och byggenheten konstaterar att eldstaden som i tidigare besiktning har brister i taksäkerhet som kan äventyra säkerheten vid arbete för till exempel sotare, ej uppfyller kraven för ett slutbesked och kan därmed sätta eldstaden i användningsförbud."

Byggnadsingenjör Conny Ohlsson berättar att det är många fastighetsägare som installerat kaminer på senare tid.

– Det känns som att halva Ludvika har gjort det. När installationen skett vintertid har vi gett ett tillfälligt tillstånd och begärt att fastighetsägarna senare ska komma in med besiktningsprotokoll. Det kan ju vara svårt att göra åtgärder på taken vintertid. Men i de här fallen har vi inte fått in några besiktningsprotokoll, därav besluten om förbud mot att använda kaminerna.

En av fastighetsägarna som NLT talat med säger att det i hans fall handlar om att myndigheten kräver att en takstege ska sättas fast.

– Det har inte blivit gjort för jag har inte hunnit med det. Men jag ska göra det och skicka in ett besiktningsprotokoll.

En annan fastighetsägare säger att man anlitade en firma för kaminjobben och trodde att allt var i sin ordning. Brevet från kommunen kom som en överraskning, men bristerna kommer att åtgärdas skyndsamt.

– Det är särskilda besiktningsmän, som kan vara sotare, som gör besiktningarna och skriver under protokollen. Om vi inte får in protokollen kvarstår förstås förbudet mot att använda kaminerna. Om någon inte kommer in med protokoll kommer vi att ta kontakt med vederbörande, säger Conny Ohlsson.

Sotarnas arbetsmiljö är en viktig fråga, betonar han, och att frågan nu uppmärksammats med en rad förbudsbeslut förklarar Ohlsson bland annat med strängare bestämmelser i nya plan- och bygglagen.

– Deras beslut känns lite löjligt, säger den kritiska fastighetsägaren. Vi hade sotaren här i vintras och vi berättade att vi nästa år tänker byta tak och då även fixa det med stegen.

– De verkade nöjda med det men så fick vi det här brevet. Vi struntar nog i att göra något nu utan väntar till nästa år, de ska ändå inte sota här igen förrän i slutet av 2013.