Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riskerar mångmiljonkrav

Lance Armstrong riskerar skadeståndskrav i mångmiljonklassen efter dopningsskandalen.
Samtidigt nådde biverkningarna på tisdagen Norge, där avgående cykelchefen Steffen Kjärgaard erkänner att även han dopat sig.

På måndagen blev Lance Armstrong definitivt av med sina sju Tour de France-titlar – och alla andra cykelresultat sedan 1998. Men problemen är långt ifrån över för amerikanen, som nu riskerar att drabbas av skadeståndskrav i mångmiljonklassen för bland annat prispengar och sponsorbonusar han tjänat ihop under karriären.

Enligt Tour de France-chefen Christian Prudhomme kommer Armstrong att krävas på närmare 2,95 miljoner euro (motsvarande omkring 25 miljoner kronor).

Dessutom meddelar brittiska Sunday Times att tidningen överväger juridiska åtgärder för att få tillbaka pengar som lagts ut på ett förtalsmål 2004, då Armstrong gick till attack mot publicerade dopningsanklagelser mot honom.

Norskt avslöjande

Armstrong, som varit en av världens mest hyllade cyklister efter sina Tour de France-segrar, riskerar dessutom dryga böter eller ett fängelsestraff för mened.

Efter det att Armstrong stängts av från cyklingen på livstid erkände på tisdagen också ytterligare en tidigare stallkamrat, norrmannen Steffen Kjärgaard, att han dopat sig under sin karriär.

Kjärgaard, avgående sportchef för norska cykelförbundet, berättade på en presskonferens att han börjat med epo-dopning 1998, uppger nyhetsbyrån NTB.

– I snart femton år har jag levt med en lögn, sade Kjärgaard, som stängdes av från sin tjänst med omedelbar verkan.

Kjärgaard var under karriären bland annat med som hjälpryttare till Armstrong i Tour de France 2000 och 2001.

UCI har kallat Armstrong-fallet för den största krisen i cykelsportens historia. Efter att rykten kring Armstrong florerat i åratal kom dråpslaget för amerikanen när Usada nyligen presenterade en diger rapport, där tidigare lagkamrater vittnar om dopningen. (TT-AFP)