Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rimligt med handlarstöd

Annons

Varje år kostar ränteavdragen staten hisnande 30 miljarder kronor. Enligt SCB får den rikaste tiondelen av hushållen 20 gånger mer subventioner än de ekonomiskt mest utsatta.

Drygt en tredjedel av ränteavdragen betalas ut till kommuner i Stockholmsregionen. De tre största mottagarkommunerna är Danderyd, Lidingö och Täby.

Fortsatta ränteavdrag motiveras ibland med att vanliga familjer ska ha råd att bo kvar. Det gör den rabatterade belåningen till ett regionalstöd, vars främsta mottagare är lågskattekommuner med hög sysselsättning.

Några exempel på vad staten kan göra med 30 miljarder?

Gratis kollektivtrafik i hela landet beräknas kosta 18 miljarder. För 4,5 miljarder kommer alla fattigpensionärer upp i EU:s minimistandard. Lägg till ytterligare 4,5 miljarder och förskolan blir avgiftsfri. Och efter dessa reformer har staten fortfarande 4 miljarder kvar att köpa pansarvagnar för.

Men, nej. Ränteavdragen skickas till Sveriges rikaste områden.

Nyligen lämnade regeringens C-märkta utredare Catharina Håkansson Boman över utredningen Service i glesbygd till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).

Butiken är bygdens nav. Med handlarna försvinner en social mötesplats och de statliga bolagens ombud. Därför föreslår utredningen två nivåer av stöd till kommersiell service:

Högst 300 000 kronor per år till små butiker. Högst 100 000 per år till mycket små butiker. Kravet för stödet är acceptabla öppettider och att närmsta konkurrent ligger på 15 kilometers avstånd.

Ambitionen är att 200 av 400 glesbygdsbutiker ska stöttas.

Regeringens glesbygdspolitik ska naturligtvis kritiseras för inslag höjd arbetsgivaravgift och bensinskatt.

Men alla bör begrunda ränteavdragen innan de varnar för dyra regionstöd.