Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksvägsbygget kan börja nästa sommar

Artikel 1 av 10
Riksväg 50 i Ludvika
Visa alla artiklar

Den 2 november bjuder kommunen in allmänheten till informationsmöte om riksvägsprojektet. Trafikverket kommer då att berätta att ombyggnaden kan börja nästa år.

Annons

Trafikverket hoppas att den första delen av ombyggnaden av riksvägen, här vid Grangärdeavfarten, kan börja sensommaren 2017.

Som DT tidigare skrivit handlar det om delen vid avfarten mot Grangärde. Här ska det byggas en markerad vänsterfil för trafik från Ludvika och en högerfil för trafik från Borlängehållet.

Filerna ska fungera som så kallade kömagasin och underlätta för passerande trafik på riksvägen i samband med att bommarna vid Akvariet är nedfällda. Projektledaren Niklas Linnsén vid Trafikverket berättar att arbetena är kostnadsberäknade till närmare sju miljoner kronor och att det nu finns en preliminär tidplan.

– Vår målsättning är att bygget vid Grangärdevägen ska kunna börja efter sommarsemestern 2017 och vara färdigställt före vintern.

Att man kan börja med Grangärdeavfarten nästa år beror enligt Linnsén på att här inte krävs ny vägplan eller detaljplan.

– Övriga åtgärder efter riksvägen i Ludvika är beroende av planprocesser och kan ha byggstart först då detaljplaner och vägplaner har vunnit laga kraft. Så byggstart är inte aktuell för någon annan del i projektet under 2017.

Vilka delar kan ni börja med 2018?

– Trafikverket och kommunen har sedan tidigare angivit att Grängesbergsvägen (mellan Matmagasinet och infarten till Lyviksberget), korsningen vid OK samt Valhallavägen har högst prioritet. I dagsläget bedömer vi att Grängesbergsvägen kan komma att byggas först, och då tidigast 2018.

Det allmänna mötet onsdagen den 2 november hålls i Folkets hus festsal och börjar 18.00. Trafikverket och kommunen planerar att informera under punkterna "förslag till ombyggnad", "förslagets miljökonsekvenser", "vägplanens formella handläggning", "förändring av allmän väg" och "stängning av enskilda utfarter".

Niklas Linnsén säger till DT att det i det senaste förslaget inte har tillkommit fler utfarter som man vill stänga mot riksvägen utan det är tidigare kända avstängningar efter bland annat Valhallavägen.

Enligt vad Trafikverket uppgett tidigare i år så kommer ombyggnaden av genomfarten att kosta någonstans mellan 160 och 260 miljoner kronor. Därav har kommunen förbundit sig att stå för max 56 miljoner.

Annons