Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riksteatern sprider graffiti över landet

För Too Fly från New York är graffiti allt annat än nattlig tag-tapetsering. Hon gör muralmålningar på beställning och egna t-shirts. På Riksteaterns gatukonstkonvent ska hon inspirera sprejande tjejer. I höst går graffitiutställningen på turné i landet.

Maria "Too Fly" Castillo, är i dag en etablerad gatukonstdesigner. Med konstutbildning i bagaget gör hon grafiska illustrationsjobb såväl som tröjor, smycken och väskor.

– Det är ett extra-gig som jag har.

När hon började spreja var hon ofta ensam tjej. Men i takt med alltfler lagliga väggar och med en mer tillåtande graffiti- och gatukonstkultur i New York har också de kvinnliga målarna blivit fler. Ändå startade hon tillsammans med sina vänner för några år sedan ett kvinnligt graffitinätverk: Younity.

– Kvinnornas röst var inte särskilt stark, därför gick vi ihop för att göra ett statement. Det var skönt att ha tjejer omkring sig, att slippa förhålla sig till killarna och deras grejer.

När Too Fly kommer till Art of the Streets på Södra Teatern i Stockholm, i år för att ge sin workshop för kvinnliga graffitimålare, gästspelar hon i en stad vars nolltolerans mot graffiti är en helt annan än vad hon är van vid.

Enligt tolkningen av Stockholms stads klotterpolicy får exempelvis den kommunala kulturskolan inte ge graffitikurser. Den lagliga graffitin anses ge bränsle även åt klotter och skadegörelse.

För några veckor sedan fick Riksteatern beskedet att stadens kulturtavlor inte fick användas till affischer för Art of the Streets. Enligt gatukontoret, som jämför med tidigare år, riskerar klottret att öka i anslutning till evenemanget.

– Riksteatern stödjer ingen form av skadegörelse, det är en självklarhet, däremot måste vi kunna göra en skillnad mellan skadegörelse och graffiti, den skillnaden gör inte Stockholms stad, säger Riksteaterns producent Ceylan Holago.

Att se även själva formspråket som belastat är en unik skandinavisk företeelse, menar Jacob Kimvall, doktorand i konstvetenskap, med inriktning på just gatukonst.

Jakob Kimwall jämför med New Yorkpolisens omtalade nolltolerans som gällde brottslighet i allmänhet, inte bara klotter.

– Jag var i New York -98 och blev förvånad över att det fanns så mycket graffiti vid affärer och ungdomsgårdar, de hade ju nolltolerans. När jag frågade fick jag svaret att det här är ju laglig graffiti, nolltoleransen gäller brott.

Too Fly, på telefon från New York, är väl medveten om hållningen i Stockholms stad.

– Men man kan inte stoppa det som människor älskar. Om folk bara får plats och tid gör de fantastiska arbeten. Unga människor vill skapa sin värld, det är de som ska leva i städerna, de tänker och lever annorlunda. TT Spektra

Erika Josefsson