Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riksmästerskap för Hovawart i Räfsnäs

Under helgen gick Riksmästerskapet för hundrasen Hovawart av stapeln och i år hade Ludvikas Brukshundsklubb i Räfsnäs äran att arrangera tillställningen.

Det var full aktivitet från fredag till söndag för både hundar, mattar och hussar. Under fredagskvällen var det lydnadstävlingar och under lördagen kördes bland annat brukstävlingar där hundarna får spåra i skogen.

– Man lägger ut ett spår i skogen som hunden ska följa. De ska hitta sju föremål och ett slut och sedan bedöms de efter hur väl de följde spåret, säger Sandra Randström, Ludvika Brukshundsklubb, som var med och höll ställningarna under helgen.

På lördagskvällen deltog ett 50-tal personer i den bankett som anordnades på Räfsnäsgården och på söndagen hade man utställning där hundarnas exteriör bedömdes.

Rasen Hovawart är inte särskilt vanlig i Sverige och i dag finns drygt 2 000 hundar.

– Det är en allroundhund som passar till det mesta, att dra eller som tjänste- och räddningshund. Det är en hund med humor också, men framför allt är de väldigt lojala, säger Sandra Randström.

Totalt har cirka 100 personer och ett 70-tal hundar varit på plats under helgen.

– Har man deltagit alla tre dagarna så har man chans att bli utsedd till Superriksmästare, berättar Sandra Randström.

Hunden ska då ha deltagit i alla moment och poängen från varje moment räknas ihop och den Hovawart med mest poäng blir Superriksmästare.

Bodil Åslund från Lillhärdal i Härjedalen deltog under söndagen med 5-månaders valpen Lycka.

– Hon blev best in show bland valpar och det känns jätteroligt att hon vann. Det har varit tuff konkurrens i dag för att vara den här rasen och hon fick fin kritik från domarna, säger en nöjd Bodil Åslund.

Någon som rest långväga för att delta var Eva Jeamsson från Kallinge, Blekinge.

– Vi har varit här hela helgen och vi har deltagit i lydnad och spårning vilket har varit jätteroligt.