Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rikskapitalist letar heta dalaföretag

/
  • Falu gruva och dess rikedomargjorde Sverige till stormakt på 1600-talet, nu hoppas Håkan Alfon hitta nya företag i Dalarna som kan växa och erövra världen med svenskt riskkapital från Framtidslyftet i ryggen.

Riskkapitalism ska bli en folkrörelse, för att Sverige ska få nya stora tillväxtföretag. Det vill Håkan Alfon.
– Vi har börjat leta efter företag att investera i. Räknar vi inte med Stenbecks företag så har det inte tillkommit ett enda nytt bolag på topp-100-listan sedan 1970-talet, säger Alfon som dragit i gång Framtidslyftet

Annons

Efter elva år i Stockholm har han flyttat hem till Dalarna och bosatt sig i Svärdsjö. Alfon är en av 16 unga i regeringens rådgivande grupp som ska stimulera tillväxt.

– Nu har jag gett mig in i riskkapitaldebatten och har tillsammans med ett par personer bland annat Mats Johansson, grundare Spintop Venture, Sten K Jonsson, Midway Holdning, Peter Jungbeck, grundare Eurofloristerna startat Framtidslyftet, berättar Håkan Alfon.

– Sverige behöver fler innovativa tillväxtföretag som har viljan att bli Sveriges nästa exportunder. Vi måste få in fler nya bolag på topp 100-listan av de största i Sverige. Dels saknas det folk med privat kapital som är villiga att investera i mycket tidiga skeden och dels att vi måste ändra attityderna och ambitionen för våra nya bolag, att lyfta blicken och se den globala potentialen, säger han.

300 personer har hittills anslutit sig till Framtidslyftet där de som går med satsar från en tusenlapp upp till flera 100 000 kronor.

– Idag är vi drygt 300 privatpersoner och ett antal bolag som stoppat handen i egen ficka och med handling, hjärta och plånbok ställt sig bakom framtidslyftet. Pengarna investerar vi sedan på rent kommersiella grunder för Sveriges bästa. Vinsten återinvesteras i fonden. Anledningen att vi bygger detta som en stiftelse är att vi måste få till en långsiktighet i detta arbete för att återupprätta de strukturer som fallit sönder och öka inflödet av privat kapital.

Så nu letar Alfon och hans kollegor efter investeringsobjekt.

– Vi har sedan i slutet av sommaren börjat bygga en folkrörelse som skall finansiera Sverige och har nu kapital till de första investeringarna. Riskkapital är en viktig motor för att få nya bolag att växa och bli starka och på så sätt bidra till tillväxten och en ökad välfärd, säger Alfon.

Framtidslyftet kan gå in med allt från en miljon upp till 20 miljoner. Första investeringen räknar de med sent i år eller i början av 2012. Första året räknar Håkan Alfon med att Framtidslyftet gör 10-15 investeringar och att man sedan kommer upp i runt 30 investeringar om året.

– Vi hoppas på ett nytt Spotify fast med svenskt riskkapital, säger Håkan Alfon.

– 2012 kommer regeringen med sin proposition om innovation. Jag är rädd för att det även i fortsättningen snackas mer än vad som åstadkoms konkret. Ska vi lyfta Sverige behövs blocköverskridande satsningar på innovation, hävdar Alfton.

Annons