Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riksdagsman om bidragsdebatten

En insändare i DT har på sociala medier fått ett stort nationellt genomslag i sociala medier.
Insändaren hävdar att en invandrande mamma med tre barn kan räkna med bidrag på 21 810 kronor i månaden, skattefritt. Riksdagsledamoten Fredrik Malm (FP) vill sansa debatten.
– Beräkningen baseras på en icke existerande familj och har konstruerats enkom för att maximera påstådda bidrag, betonar han.

Annons

I insändaren påstods det att en nyanländ arbetslös invandrande mamma med tre barn får totalt 21 810 kronor i månaden i bidrag. Skattefritt.

Utöver detta påstås det tillkomma 259 200 kronor i retroaktiv föräldrapenning, samt 12 000 kronor i skattefri SFI-bonus.

Fredrik Malms genomgång på hans egen bloggsida har lett fram till en snarlik nivå, 21 541 kronor in månaden.

Drygt 11 000 kronor berör då enbart nyanlända, övriga ersättningar är lika för alla i Sverige. För att få etableringsstödet och etableringstillägget måste man dessutom delta aktivt i de aktiviteter myndigheterna kräver.

– Detta har man rätt till under högst två år, och det förutsätter att den ensamma mamman deltar på heltid i utbildningar och andra insatser.

– Bidrag som inte går att kombinera har summerats. Bidragsnivån för en invandrad familj är på samma nivå som normen för en svensk familj, understryker han.

Riksdagsman Fredrik Malm har en bakgrund som praktiserande ledarskribent i Dalarnas Tidningar. Han har noterat att uppgifterna om den påhittade familjen spridits brett inom de sociala medierna de senaste månaderna. Han har analyserat uppgifterna. Här bemöter han insändarens påståenden i punktform:

* 6 510 kronor i etableringsstöd.

– Stämmer i stort. Ersättningen är 308 kronor, vilket ger 6 468 kronor

* 4 500 kronor i etableringstillägg.

– Ett maximalt belopp. Möjligt om alla tre barnen är minst 11 år och att man av någon anledning inte får underhållsstöd för mer än två av dem.

* 4 500 i bostadsbidrag:

– Teoretiskt möjligt. Om hyran är över 7 500 kronor i månaden och det tredje barnet helt saknar försörjning. Alla bosatta i Sverige har rätt till bidraget om de uppfyller villkoren.

* 3 754 kronor i barnbidrag.

– Stämmer, det är lika för alla i Sverige.

* 2 546 kronor i underhållsstöd.

– Osannolikt, bygger på att mamman bara får underhåll för två av de tre barnen. Om pappan bidrar till försörjningen försvinner stödet, betonar Fredrik Malm.

Fredrik Malms blogg, http://fmalm.blogspot.se/2012/09/vandringshistoria-pa-natet-och-fakta-i.html.