Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riksdagsman Carl-Oskar Bohlin kritiserar landshövding Ylva Thörns ledarskap

Riksdagsledamoten Carl-Oskar Bohlin (M) tycker att landshövdingen agerar vekt i fallet Somaliska bussvärdar.
– Länsstyrelsen ägnar sig åt vårdslös lagtolkning och det välbehövliga ledarskapet från landshövdingen lyser med sin frånvaro här, säger Carl-Oskar Bohlin.

I veckan JO-anmälde riksdagsledamoten Carl-Oskar Bohlin länsstyrelsen för myndighetens polisanmälan mot Dalatrafik - som rekryterat bussvärdar från Somaliska PRO i Borlänge.

Landshövding Ylva Thörn menade i går i DT att länsstyrelsen gjort sin plikt som tillsynsmyndighet - och att den juridiska gången vid polisen och JO nu måste få ha sin gilla gång.

Riksdagsledamot Carl-Oskar Bohlin är kritisk över landshövdingens syn på saken.

– Landshövdingen har helt uppenbart missuppfattat lagstiftningen. Det stämmer att länsstyrelsen är tillsynsmyndighet, men bara för tillståndspliktig verksamhet. Länsstyrelsen kan rimligen därför bara förhålla sig till sådan verksamhet som är tillståndspliktig. Där faller nattvandrare, föräldrar på stan, trygghetsvärdar, cityvärdar med flera utanför tillståndspliktig verksamhet. Och därmed har man lika lite tillsynsansvar för somaliska PRO som för Borlänges cityvärdar, säger han.

Bohlin menar att polisanmälan inte har någon laglig grund.

– Man har oförklarligt författat en polisanmälan som inte grundar sig i någon utförd tillsyn. Den springande punkten är alltså: Varför tycker länsstyrelsen att somaliska PRO ägnar sig åt en tillståndspliktig verksamhet trots att lagens ordalydelse, praxis och förarbeten tydligt klargör att så inte kan vara fallet. Länsstyrelsen ägnar sig åt vårdslös lagtolkning och det välbehövliga ledarskapet från landshövdingen lyser med sin frånvaro här, säger Carl-Oskar Bohlin.