Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksdagsledamoten Carl-Oskar Bohlin (M) i fritt fall

Efter fem år av träning och noggranna förberedelser var det så dags. Efter ett par timmars vandring tog han sats och sprang mot kanten av stupet, och med ett skrik kastade han sig så ut över fjorden, 1000 meter under honom. Äntligen gick Carl-Oskar Bohlins (M) dröm i uppfyllelse.

Annons

– Att få hoppa ut från moder jord själv och dessutom överleva. Det är så långt ifrån det vi människor är byggda för som möjligt. Men samtidigt är människor fascinerande eftersom vi alltid tycks sträva efter det omöjliga, och till slut göra det ändå. Just denna känsla, att flyga, det är ju något som människor har drömt om i alla år, för 150 år sedan kändes det omöjligt att ens flyga i ett plan, och se nu, nu kan man kasta sig ut från ett stup och överleva, leva vidare och ta erfarenheten med sig.

Carl-Oskar Bohlin från Borlänge arbetar till vardags som riksdagsledamot för Moderaterna.

– Jag tror att anledningen till att jag känner så pass stor glädje i det är därför att politiken som en början var en hobby nu är ett heltidsjobb. Vilket har lett till en känsla av att aldrig vara helt ledig. Som riksdagsledamot jobbar man hur mycket som helst, det kan bli upp mot 80 timmar i veckan.

Han menar att det då krävs en annan hobby, en hobby som förmår att bryta av och kräva all ens uppmärksamhet.

– För mig har fallskärmshoppandet och nu BASE- hoppning blivit ett sätt att ladda om och orka komma tillbaka.

I sommar var det så äntligen dags, med 300 vanliga fallskärmshopp i bagaget och full av nervositet och adrenalin for Carl-Oskar Bohlin till Lysebotn i Norge för att gå en kurs i BASE- hoppning, det vill säga konsten att kasta sig ut från ett stup och överleva. Efter alla år av förberedelser var det sedan dags för själva hoppet.

– Jag var väldigt nervös kvällen innan. Men under vandringen släppte nästan nervositeten, kvar fanns bara någon sorts positiv förväntan och ett stort fokus. jag skulle beskriva det som total sinnesnärvaro, säger Carl-Oskar Bohlin.

Ett klipp som visade själva hoppet las sedan ut på Facebook och går att se här.

Men det var inte bara Carl-Oskar Bohlins dröm sock gick i upplevelse i samband med Norgeresan. Även dokumentärfilmaren Martin Flink ifrån Falun hade länge förberett sig för och längtat efter ett liknande projekt.

– Jag har alltid velat göra en dokumentär om någon som gör ett äventyr. Och jag tycker själv att det är intressant med filmer som inte bara bygger på arkivbilder utan där man får vara med i hela processen, säger Martin Flink.

Martin Flink har följt Carl-Oskar Bohlin från jobbet som riksdagsledamot, genom alla förberedelser och så till slut resan till Norge, utbildningen och själva hoppet.

– Vi har dokumenterat varje steg, säger Martin Flink.

Någon gång i höst släpps dokumentären om att följa sin dröm och kasta sig ut.

Annons