Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riksdagsledamoten Anna Hagwall från Rättvik utesluts ur Sverigedemokraterna

Sverigedemokraternas partistyrelse har beslutat att utesluta Anna Hagwall från partiet. Det berättar hon för DT.
– Tråkigt. Jag kommer inte lämna riksdagen utan kommer fortsätta mitt arbete där under mandatperioden, säger hon.

Under måndagseftermiddagen kom beskedet. Sverigedemokraternas partistyrelse utesluter riksdagsledamoten Anna Hagwall från partiet.

– De ringde mig precis och meddelade att jag är utesluten. De för fram två skäl. De påstått antisemitiska undertonerna i min motion om mediamakt - samt uttaladen för två år sedan om att kvinnor har ett ansvar i våldsrelationer. Detta går emot partiets linje. Därför utesluts jag, säger hon.

I början av oktober fick Sverigedemokraternas riksdagsledamot Anna Hagwall från Rättvik svidande kritik från egna partiledningen. Detta sedan det stod klart att hon lämnat in en motion till riksdagen - och uttalat sig - om begränsningar av vissa gruppers mediaägande.

Hon påstod bland annat felaktigt "att hela 80 procent av medierna ägs av en och samma ägare". I DT medgav hon senare att hon kunde ha fel på procentsatsen men hävdade att " Bonniers äger och styr mycket. Det handlar om veckotidningar och dagstidningar. Detta är inte bra för demokratin när mångfalden inte garanteras inom media".

Trots uteslutningsprocessen försvarade hon motionen och hävdade att den inte var antisemitisk eller riktad mot familjen Bonnier. Hon fortsätter att tillbakavisa partiledningens grunder för uteslutningen.

– Jag håller inte med slutsatsen att det jag gjort är fel. Jag ångrar inte det jag sagt eller gjort. Naturligtvis är det tråkigt att jag nu uteslutits, men jag är ändå inte bitter. Jag hade detta på känn, säger hon.

Anna Hagwall kommer inte lämna riksdagen. Hon väljer att bli så kallad "politisk vilde".

– Jag har ett ansvar för de människor som valt in mig. Under denna uteslutningsprocess har jag också fått ta emot ett stort stöd. Många vill att jag ska fortsätta driva frågan om exempelvis mediamakt. Det kommer jag också att göra. Nu ensam. Det kommer bli skönt på ett sätt att vara fri och slippa partipiskan, säger hon.

Anna Hagwall kom in som ersättare i riksdagen 2013 - och valdes in på ordinarie plats i valet 2014. Redan i valet 2010 var hon nära att komma in av egen kraft när partiet fick 20 mandat och hon stod på plats 24.

I början av 2000-talet hade hon en framträdande roll i Sverigedemokraterna. Fram till 2009 satt hon med i högsta partistyrelsen. Tidigare var hon också under en period andre vice partiordförande.

– Jag tvingas nu lämna partiet, men jag känner mig fortsatt som en Sverigedemokrat. Mina (före detta) partikamrater betraktar jag fortfarande som mina vänner, säger Anna Hagwall.

Partiledare Jimmie Åkesson menar att uteslutningen var oundviklig.

– Sverigedemokraterna har under många år arbetat målmedvetet för att stävja antisemitiska strömningar och konspirationsteorier i samhället. Anna Hagwall har genom sina uttalanden skadat detta arbete samt partiets anseende. Hon har tidigare, på liknande sätt, skadat partiets arbete med att öka förståelsen och förbättra omhändertagandet av våldsutsatta kvinnor. Sammantaget leder detta partistyrelsen till slutsatsen att Anna Hagwall inte står bakom centrala delar av partiets ideologi och därmed inte kan kvarstå som medlem i partiet. Anna vill ha en lagstiftning där människor delas upp efter etnicitet. Det ställer vi inte upp på. Då får man söka sig till något annat parti, säger Åkesson i ett pressmeddelande.

Beslutet i partistyrelsen var enhälligt. Partiledningen uppmanar nu Anna Hagwall att lämna sin plats i riksdagen.

– Anna Hagwall har inte blivit inkryssad genom personval utan sitter i riksdagen på Sverigedemokraternas mandat. Nu när hon inte längre företräder partiet bör hon lämna tillbaka sin plats. Det är hennes skyldighet gentemot medlemmarna och väljarna, säger riksdagsgruppens ledare Mattias Karlsson i samma pressmeddelande.