Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksdagsledamot vill förbjuda tiggeriet

/

Riksdagsledamot Ulf Berg (M), från Avesta, vill förbjuda organiserat tiggeri.
– Gör man ingenting åt det här så anser jag att man har kapitulerat.

Annons

Ulf Berg har tillsammans med Eva Solberg, ordförande i moderatkvinnorna Stockholm, skrivit en debattartikel som går ut på att utsattheten hos tiggare ökar så länge människor skänker pengar till dem.

– Det vi vänder oss emot är det organiserade tiggeri som jag bestämt hävdar finns. Personer som utnyttjar andra människor och deras utsatthet.

Så ett förbud skulle gälla organiserat tiggeri, men inte tiggeri i stort?

– Man kan alltid diskutera det. Men redan i dag har vi regler för hur pengainsamlingar får gå till på allmän plats. Det man måste koma åt är de personer som ligger bakom det här. De som utnyttjar andra för egen vinning, det är under all värdighet.

Hur stort är det här problemet?

– Svårt att säga, men jag har sett att det är ganska vanligt i Stockholm, vid köpcenter och liknande. Men det finns även här i Dalarna, de dyker upp lite överallt.

Med ett förbud, menar du då att det ska bli straffbart?

– Ja, det är sådant man får titta på och se hur man ska kunna lösa det. Men det handlar speciellt om de som organiserar det här. Det blir naturligtvis svårutrett, men de är ju de stora bovarna i dramat man vill komma åt.

Du är själv polis och polisen har ju länge sagt att de inte har resurser till allt. Har man resurser till det här då?

– Just nu kanske man får prioritera lite annorlunda. Men vi har sett att polis genom att avsätta resurser fått bort mycket av illegala gatuspel som förekommit. Får man bättre verktyg tror jag man kan komma till rätta med tiggeriet också och beivra det på olika sätt. Man kan inte bara kapitulera, då är man inne på fel spår.

Men hur vet man vilka som ingår i ligor och vilka som sitter för sig själva?

– Genom spaningsinsatser och annat tror jag att det går. De lämnar ju ifrån sig pengarna någonstans. Som sagt, gör man ingenting så anser jag att man har kapitulerat.

Annons