Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riksdagsledamot Carl-Oskar Bohlin JO-anmäler länsstyrelsen för polisanmälan mot somaliska bussvärdar

Riksdagsledamoten Carl-Oskar Bohlin (M) JO-anmäler länsstyrelsen Dalarna. Han är djupt kritisk över myndighetens polisanmälan mot de somaliska bussvärdarna.
– De har ingen laglig grund för detta. Jag hoppas de drar tillbaka sin polisanmälan, säger Bohlin.

Länsstyrelsen Dalarna har polisanmält Dalatrafik, för att bussbolaget engagerat somaliska PRO som bussvärdar på vissa linjer som drabbats av ordningsproblem.

Detta reagerar nu riksdagsledamoten Carl-Oskar Bohlin kraftigt emot. Han har JO-anmält myndigheten.

– Länsstyrelsen har ingen laglig grund för detta. Det finns heller ingen juridisk praxis som talar för att detta är fel. Dessutom har länsstyrelsen misslyckats kapitalt att som myndighet föra en dialog med Dalatrafik om saken. Om något så är detta ett typexempel på felaktig myndighetsutövning, säger han.

Bohlin hoppas att JO, Justitieombudsmannen, kommer fram till att länsstyrelsen agerat fel.

Carl-Oskar Bohlins debattartikel: Låt de somaliska trygghetsvärdarna få fortsätta sprida lugn på bussarna

– Jag förväntar mig hård kritik och att länsstyrelsen drar tillbaka sin polisanmälan, säger han.

Bohlin menar att det är solklart att somaliska PRO inte utför ett vakt- eller bevakningsuppdrag - som i så fall kräver tillstånd.

– Somaliska PRO har fått busskort för att kunna åka med - och pengar till PRO:s ideella föreningslokal. Det finns ingen enskild vinning eller yrkesmässig yrkesutövning i detta. Det som somaliska PRO gör är att de åker med i bussen. De agerar som värdar, precis som cityvärdarna på resecentrum i Borlänge. Dem polisanmäler inte länsstyrelsen, säger han.

Medieuppgifter om att ett fackförbund ligger bakom polisanmälan förvånar och upprör Bohlin.

Enligt Tidningen Transportarbetaren är det Transportarbetarförbundet som påverkat länsstyrelsen att polisanmäla Dalatrafik och Somaliska PRO. Om det är så är det bedrövligt och häpnadsväckande. I nivå med när Kommunal försökte stoppa nyanlända läkare att jobba som undersköterskor i Dalarna, säger han.

Bohlin uppmanar landshövdingen att som myndighetschef agera.

– Landshövdingen måste dra i bromsen för detta. Förr eller senare hamnar detta ändå i hennes knä, säger riksdagsledamot Carl-Oskar Bohlin.