Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riksbanken sänker räntan

Riksbankens sänker, oväntat, reporäntan med 0,25 procentenheter till 1,25 procent. Banken sänker även den egna prognosen för den framtida styrräntan.

Enligt Riksbankens prognos kommer reporäntan att ligga kvar på den här nivån ungefär ett år framåt. Om två år, det vill säga tredje kvartalet 2014, kommer däremot styrräntan att ha höjts till 2,4 procent.

Riksbanken tror att bruttonationalprodukten (BNP) kommer att öka med 1,5 procent i år, 1,9 procent nästa år och 2,8 procent 2014, vilket innebär en uppjustering från prognosen i juli.

Arbetslösheten kommer enligt Riksbanken att ligga på 7,6 procent i år och nästa år, för att sedan sjunka till 6,9 procent 2014.

Inflationen mätt i KPI kommer att vara 1,2 procent i år. För nästa år skriver Riksbanken ner inflationsutsikterna till 1,3 procent, från 1,7 i tidigare prognos.

"I juli konstaterade Riksbanken att inflationstrycket i svensk ekonomi var lågt och att penningpolitiken därför behövde vara expansiv. Sedan dess har kronan stärkts snabbare än väntat och därtill har produktivitetstillväxten i svensk ekonomi blivit oväntat hög. Sammantaget innebär detta att inflationen blir lägre framöver jämfört med bedömningen i juli", skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Exportrådets chefekonom Mauro Gozzo är nöjd med Riksbankens räntesänkning.
– Jag skulle ha sänkt för länge sedan. Riksbanken ligger ofta efter och sänker när saker redan har skett.

Han menar att Riksbanken alltför mycket ser till riskerna med låga räntor, men tar för lite hänsyn till risken att västvärlden hamnar i deflation.

TT: Tror du på fler räntesänkningar i höst?
– Ja, det gör jag.

Karolina Ekholm och Lars E O Svensson reserverade sig mot beslutet. De ville båda ha en sänkning av reporäntan till 1 procent.

Kronan tappade några ören efter räntebeskedet och svenska obligationsräntor med kortare löptider föll. Enligt Olle Holmgren, ekonom på SEB, borde räntesänkningen även spilla över på räntorna på korta bolån och andra krediter till hushåll och företag.

Beslutet att sänka var välmotiverat, enligt Holmgren.
– Det är ett rimligt beslut, säger han, trots de risker många lyfter fram på bostadsmarknaden.

Han räknar med att det kan bli ytterligare en sänkning av reporäntan senare i år.

Räntesänkningen kommer inte att ge den ihållande försvagning av kronan som många efterlyst, enligt Olle Holmgren.
– Vad Riksbanken gör är inte avgörande för kronans styrka just nu, säger han.

Enligt Holmgren utgörs grunden för den starka kronan av att investerare söker säkra placeringar till följd av krisen i eurozonen och att den svenska ekonomin och statsfinanserna ser förhållandevis starka ut, trots den kraftiga inbromsningen.

Ränteläget kommer att hålla i sig flera år till, enligt Holmgren. Kanske till 2014.
– Det är naturligtvis jättesvårt att säga. Det som sätter trenden för det här är vad (USA:s centralbank) Fed och ECB gör. Och Fed har ju sagt att de ska hålla räntan oförändrad ända till 2014 och det kommer att påverka Sverige.

Någon stor effekt på kreditgivningen i Sverige tror inte Holmgren att räntesänkningen ger.
– Vi tror inte det blir någon ny stor kreditexpansion. Det här handlar om att hålla ihop, så att det inte blir någon ny ekonomisk kontraktion.