Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så hittade Charlotte Haid-Bondegaard rätt

/
  • Charlotte Haid-Bondergaard fokuserar helt på utomhustävlingar, då det passar hennes Triviant bäst.
  • Charlotte Haid-Bondergaard med maken Rasmus.Del tre av Ryttareliten sänds tisdag kväll klockan 20 på SVT1.

Efter att ha lagt om fokus till utomhustävlingar börjar Charlotte Haid-Bondergaard och hennes häst Triviant hitta formen.
I helgen blev de fyra i Grand Prix Kür i Barcelona – Charlottes bästa internationella placering någonsin.
– Det var knivskarpt, säger hon.

Annons

Insjön-bördiga dressyrryttaren Charlotte Haid-Bondergaard har haft några tuffa säsonger med sin häst Triviant. 2012 tvingades hon bland annat bryta under världscuptävlingen i Globen efter att ha tappat kontroll på hästen. "Pinsamt", kommenterade Charlotte Haid-Bondergaard då.

Nu har hon insett att det är utomhustävlingar som passar Triviant bäst, och helt lagt om planerna för året med hänsyn till detta.

– Globen är en väldigt mörk arena med en helt annan akustik. Det gick varken bra för oss där 2012 eller 2013. Triviant är en stor häst som kan känna sig lite instängd, och jag har märkt att det blir svårare när det blir ett sådant tryck, säger Charlotte Haid-Bondergaard och utvecklar:

– Hästen upplever det på ett helt annat sätt utomhus, det blir naturligt friare. Det finns så klart hästar som går bättre inomhus, men Triviant har alltid visat sig bättre utomhus, så varför skulle man försöka lägga om honom och göra det svårare?

Mellan den 18 och 23 mars inleddes den internationella dressyrsäsongen med Spring Tour CDI3 i Barcelona. Där tog Charlotte Haid Bondergaard sin bästa internationella placering i kür någonsin.

Triviant visade att han kunde hantera pressen väl.

– Vi startade näst sist vilket var jättebra, men när vi skulle rida var det mörkt och strålkastarljus. Det var andra gången som Triviant skulle gå i strålkastare och dessutom var det ett jättetryck på banan. Han var laddad, men på ett fint sätt.

Bedömningen under lördagen var stenhård med sju toppdomare, och konkurrensen likaså. Ettan, franska ekipaget med Jessica Michel/Riwera, segrade med 73,232 procent, vilket endast var någon procent över Charlotte och Triviant som fick 72,179. Marginalen till trean, som kom på 72,286, var också minimal.

– Det var bra och hård bedömning, och jättetajt mellan ekipagen. Knivskarpt. Ändå hade jag gjort några missar, och tänkte att jag kanske skänkte bort första- eller andraplatsen.

Hon säger att hon haft svårt att ge sig själv beröm, men till slut uttrycker hon sin glädje över den fantastiska placeringen:

– Det känns ju mer än underbart. Det har gått upp och ner – ibland käpprätt ner – och vi har inte haft någon lätt resa. En gång har jag tappat tron och tänkt tanken att jag kanske skulle sälja Triviant, men när han går bra går han riktigt bra. Han har mycket utstrålning, och jag älskar honom.

Det stora målet för säsongen är VM i Normandie i augusti. Sist Charlotte Haid Bondergaard var uttagen till VM (Kentucky 2010) kunde hon inte delta på grund av att hennes dåvarande häst blev sjuk.

– Men nu är jag där igen, och ska göra allt för att lyckas.

Sedan nio år tillbaka bor Charlotte i skånska Hörby, där hon driver ett dressyrstall på gården Fulltofta ihop med sin make Rasmus. Hon är uppväxt i Insjön, och släkten hör till vad Charlotte skämtsamt kallar "Clas-klanen". Hennes farmors far var Clas Ohlson, men Charlotte Haid Bondergaard vill ta död på fördomen att hon fått allt gratis.

– Många tror att jag har en guldsked i munnen, men det är först på senare år jag fått finansiell hjälp. När jag var yngre hade jag tre olika jobb för att kunna ha råd med den bästa tränaren. Jag har slitit hårt för det jag har.

För att vara proffsryttare är ingen dans på rosor. I SVT:s programserie Ryttareliten får tittarna följa bland andra Charlotte Haid Bondergaard genom med- och motgångar.

– Jag vill visa hur tufft det är att ligga på den här nivån. Man måste verkligen älska det man håller på med. Om man inte har glädjen, går man en dag sönder.

Annons