Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryttaren från Bjursås klarade 160 km i Dubai – på en häst som aldrig varit i öknen

/

I en prestigefylld distansritt i Dubai i helgen fanns Annelie Eriksson från Bjursås med.
Hennes häst Shajfaklaan var enda nordiska häst att ta sig i mål godkänd – detta trots att de aldrig tränat i öknen innan.
– Han var svårriden, lite stressad och det var svårt att få till en avslappnad ridning, säger Annelie Eriksson till Hippson efter tävlingen.

Annons

Ladda ner den nya DT-appen i Appstore för Iphone eller här i Google play om du har en telefon med Android

Annelie Eriksson från Bjursås genomförde på söndagen distansritten HH Sh. Mohammed Bin Rashid Al Maktoum Endurance Cup.

Den 160 kilometer långa tävlingen går genom öknen i Dubai, och endast inbjudna ryttare får delta i loppet.

Annelie Eriksson reste till Dubai i slutet av december. Med sig till tävlingen tog hon sin valack Shajfaklaan, som hon vann SM med förra året. Av de 227 startande ekipagen var Annelie Eriksson och Shajfaklaan ett av bara 81 stycken som fullföljde hela tävlingen.

– Jag har ridit på många banor och har även ridit i öknen förut, men det här var verkligen en sjukt svår bana, säger Annelie Eriksson till Hippson efter tävlingen.

Att hästen Shajfaklaan aldrig tidigare varit i öknen märktes, enligt Eriksson.

– Han var svårriden, lite stressad och det var svårt att få till en avslappnad ridning. Första gången hästarna ser öknen kan det bli så. Han drack inte ordentligt och förlorade vätska, men så kom han igen snabbt under vilan, berättar Eriksson, som slutade på plats 74 i tävlingen.

Hennes Shajfaklaan blev också enda nordiska häst som gick i mål godkänd.

Tävlingen reds i fem delar, med veterinärkontroll och vila efter varje sträcka. Förutom det tunga underlaget, sand, var också två rejäla stigningar en del av banan.

– Förutom all backträning vi har naturligt i Dalarna så har jag en galoppslinga i skogen jag kan träna på. Jag delar den med en travtränare och nu under hösten har vi fyllt på med mer sand och har harvat så fort det har varit risk för att frysa. Min häst var fantastisk med tanke på våra få möjligheter att träna i riktig sand, berättare en nöjd Annelie Eriksson för Hippson.se.

Banan i Dubai är även samma bana som VM i distansritt kommer att ridas på i år, och tävlingen blev därför ett perfekt test för Eriksson som satsar mot VM i december.

– Jag känner mig sjukt taggad och vet precis hur jag ska lägga upp träningen nu, säger Eriksson, som verkligen fått känna på vad som kommer att krävas i VM.

– Jag är både stel och öm i kroppen, jag har verkligen respekt för den här banan.

Ladda ner Dala-Demokratens nya app från Appstore för Iphone eller i Google play om du har en telefon med Android

Annons