Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ridning dyraste sporten

Ridning är den dyraste sporten att utöva, och för att tävla krävs oftast att man äger en egen häst.
Men att ridsport bara är till för de privilegierade tror inte Louise Tysklind, distriktskonsulent på Dalarnas ridsportförbund.
– Man behöver inte vara rik för att ha råd med en häst. Det är en prioriteringsfråga.

Riksidrottsförbundets senaste kostnadsundersökning (2009) pekar ut ridning som den dyraste ungdomsidrotten i Sverige. Eftersom det kostar ridskolorna att hålla hästar med mat, stallplats med mera, ligger det lite i sakens natur att kostnaderna är höga.

– Ett grundproblem inom ridsporten är att vi har anläggningskostnader. Vi har inte tillgång till en sporthall eller en fotbollsplan, det finns inte så många kommunala anläggningar. Dessutom sticker ridsporten ut på så sätt att även när kommunen äger anläggningen så står ridklubben oftast för driftskostnaden. Det är grunden i att ridsporten är dyr, säger Louise Tysklind på Dalarnas ridsportförbund.

Hon menar även att ridsporten heller inte behandlas riktigt rättvist av kommunerna, och använder ishockeyn – som också hör till en av de dyraste idrotterna i Sverige – som jämförelse.

– Elkostnaden i en ishall är gigantisk, men där kan man få bidrag från kommunen. Hästar har ett annat "energibehov", men det får man inte kommunalt stöd för. Det har dessutom blivit svårare eftersom det inte finns samma nationella riktlinjer som förr, kommunerna bestämmer mer själva.

För att klara anläggningskostnaderna lägger ridklubbarna ofta ner väldigt mycket ideellt arbete. Insjöns ridklubb där Louise Tysklind är aktiv drar till exempel in runt 100 000 kronor bara för att klara driften. Pengar som i stället hade kunnat användas till att göra det billigare att ta ridlektioner.

– Det kräver en stor insats av föräldrar och barn, konstaterar hon.

16 740 kronor per år. Så mycket kostar det i genomsnitt för ett barn att hålla på med ridning. I RF:s kostnadsundersökning sticker ridsport inte ut i hushåll med de högsta årsinkomsterna. Men barn som rider bor i 90 procent av fallen med minst två vuxna, 81 procent bor i villa eller radhus och endast åtta procent har utländsk bakgrund.

– Det går inte att säga att alla har råd att rida. Det kan man se ibland, när någon blir ensamstående och har två barn, att man inte har råd att låta båda rida, så då får båda sluta. Eller så har mamman ridit, men slutar för att ha råd att låta barnen ta lektioner i stället.

Lyckligtvis finns flera positiva exempel på vad som görs inom ridsport för att göra sporten mer inkluderande. Fler tävlingar på lägre nivå gör att steget från träning till tävling krymper.

– Det blir vanligare att man sänker tröskeln på lokala tävlingar, man hoppar 50, 60 eller 70 centimeter och även i dressyr har man ordnat lite lättare klasser. Det gör det lättare att börja tävla. Det är också vanligt att ridskolorna arrangerar egna klubbtävlingar.

Ska man ut och tävla krävs dock oftast en egen häst. Men Louise Tysklind ser det inte som en omöjlig kostnad.

– Nej, jag vet ensamstående mammor som ägt ponnys. Men det handlar om prioriteringar. Då får man avstå annat, som semestrar och märkeskläder till exempel. Det gäller att ha en öppen dialog med barnen, förklara att det handlar om att välja.

Kunskapsmässigt gör ridsporten mycket för att fler ska kunna hålla på med hästar. I Dalarna är ridsport den enskilda idrott som har flest kurser hos Sisu och på ridklubbarna kan föräldrar ta så kallat "grönt kort", som visar att de klarar av hästen på tävling.

– Det är mycket säkerhet och praktiska moment, som lastning. Och är man en förälder som i stort sett aldrig sett en häst kan man oftast ta hjälp av någon som kan.

För att motverka märkeshysterin förbjöd Ridsportförbundet att man har stora företagsloggor på sina kläder när man tävlar, såvitt det inte är en sponsor.

– Beslutet togs för ett par år sen, men det trädde i kraft först i år för det blev ett himla liv. Men det hjälper alla som inte kan lägga 2000 på ett par ridbyxor.

Är ridsporten elitistisk?

– Jag tror att det är en gammal bild. Som programmet "Ryttareliten" – det är verkligen eliten. Kan man försörja sig på sin sport är det nog lika även inom andra sporter. Tänk om man skulle göra "Hemma hos Beckhams"! Men det är ett angeläget område. Jag vill att alla som vill ska ha möjlighet att prova på ridning och att man förstår vad en ridskola är, att det drivs av en förening.