Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rickfors, Jinder, "Lalla"

– Johan, blir det någon festival i sommar?
Ester Eriksson, 84, bor granne med Forsgläntan där Malungsfors Visfestival arrangerats de senaste sex somrarna.

Hon ropar hemifrån farstukvisten när hon får se ett efterlängtat vårtecken – arrangören Johan Eriksson visar sig i "gläntan".

En stund senare kommer hon knallande med sin rollator för att höra Johan berätta om senast nytt inför sommarens visfestival.

– Festivalen är så trevlig. Jag brukar sitta här från att det börjar klockan tolv på dagen, fram tills det hela är över vid midnatt. Tolv timmar rakt upp och ner, säger Ester.

Esters hem brukar också få fungera som en extra hemtrevlig loge åt artisterna. Hon har haft flera av de kända artistyerna hemma hos sig.

Vad kunde då Johan berätta om sommarens program?

Jo, att de mest namnkunniga artisterna i sommarens visfestival den 13 juli är Mikael Rickfors, Åsa Jinder, "Lalla" Hansson samt sångaren/låtskrivaren Tomas Andersson Wij.

Två av Dalarnas bästa vissångerskor kommer att sjunga egna låtar – Malin Foxdal, Falun, respektive Emma Nordin, Rättvik.

Duon Lasse Arnheim och Nicklas Ulfvebrandt, med föreställningen "Fukta din aska", tolkar Bellman och Cornelis.

Från Malung kommer gruppen "Vallarefolk" med starka namn som Maria Röjås, Åke Edvinsson, Ann-Sofi Nilsson, Lars Halvarsson, Anna Fredriksson och Peder Holmqvist.

Borlängeduon Mats Höjer och Sölve Olofsson är kända för bl a sina tolkningar av Allan Edwall.

Frans Haraldsen och Kim Stranne är kända i viskretsar och de uppträder tillsammans i Fors.

Från Gävle kommer den nya, unga duon "Brorsa Knut", som Johan första gången såg när de uppträdde som gatumusikanter.

Orsa Visklubb kommer också till Malungsforsfestivalen.

Sist men inte minst kommer festivalarrangören själv, Johan Eriksson, att sjunga helt nyskrivna egna låtar från sin tredje skiva. Den håller han som bäst på att göra färidig.

– Det känns som att det blir ett bra mixat program. Kända namn, några nya som är i början av karriären och bra lokala inslag. Sedan blir det förstås ett inslag med allsång, och förra årets populära programledare Byns Mats Larsson, Nås, kommer tillbaka, berättar Johan Eriksson.

I tolv timmar rakt upp och ner varar Malungsfors Visfestival, som är den enda större visfestivalen i Dalarna. Den arrangeras lördagen före Dansbandsveckan i Malung.

– Det är en viktig händelse för byn och vi brukar samla kring 1 000 besökare, säger Johan Eriksson.