Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riazat och V stödjer inte förslaget

Vänsterpartiet, med skolnämndens ordförande Daniel Riazat i spetsen, kommer inte att stödja förslaget om en flytt av de två gymnasieprogrammen.
– Nej, vi anser i stället att mer pengar borde tillskjutas skolnämnden för att slippa flyttkaruseller och oro. Men tyvärr verkar inte de andra partierna vilja säkra Falu gymnasiums framtid. I stället bäddar man för friskolorna, säger Daniel Riazat.

Det var Vänsterpartiet själva som gick ut och avslöjade planerna på att flytta de två gymnasieprogrammet från Haraldsbo till Lugnet.

Detta via ett pressmeddelande - undertecknat av Daniel Riazat, Kicki Stoor och Johan Larsson - som vid lunchtid skickades ut med hög prioritet till lokalmedia.

– Vänsterpartiet är det enda partiet i Falun som står upp för vår kommunala gymnasieskola. Jag har haft möten med våra rödgröna samarbetspartier och de kommer att stödja det här förslaget. Borgarna kommer att göra detsamma. Inga vill skjuta till mera pengar till gymnasieskolan, ta sitt ansvar, obegripligt, säger Daniel Riazat.

Som orsak till att den kommunala gymnasieskolan dras med ett stort underskott skriver V i pressmeddelandet: "Anledningen är dels den nya gymnasiereformen, dels en stor överetablering av friskolor i kommunen samt vikande elevunderlag och det dåliga ekonomiska stödet från kommunen".

– Den rödgröna majoriteten har satsat betydligt större resurser på förskolan och grundskolan än de borgerliga. Men gymnasieskolan har inte fått nödvändiga resurser. Politiken i Falun kan stoppa den nu föreslagna flyttkarusellen, men i dagsläget är det enbart vi som vill detta, säger Daniel Riazat.

Vänsterpartiet väljer också att i pressmeddelandet gå till frontangrepp mot de andra partierna i Falun, inklusive sina majoritetskompanjoner Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Så här skriver man: "Vi lägger inte skulden på tjänstemännen utan på de politiska partier som anser att kostnaden för Södra centrum, VM, hoppbackar med mera kan öka med stora summor, men som samtidigt anser det vara för dyrt att ge mer och nödvändiga resurser till våra ungdomar".

Men kan du sitta kvar som ordförande i skolnämnden om du inte får igenom dina krav på mera pengar?

– Min tolkning är att jag som ordförande fördelar de pengarna vi får. Vi i Vänsterpartiet har gjort allt för att få mera pengar, men inte fått med oss de andra partierna om detta.

Går det att sitta kvar i ett majoritetssamarbete under de premisserna?

– Jag ser inga problem i det. Vi är inte överens i alla frågor, så är det, utan får ge och ta. Men det här är en stor och viktig fråga för oss i Vänsterpartiet som vi tar strid för.