Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ria bollar tillbaka frågan om natthärbärge till Borlänge kommun

Ria i Borlänge har ingen möjlighet att driva natthärbärge i nuvarande lokaler.
Förslaget är ett nybygge - eller att använda Frälsningsarméns hus.

Annons

Kommunen har öppnat för en diskussion om ett natthärbärge i Borlänge.

Ria har fått en förfrågan och tittat på möjligheterna.

Frågan bollas nu tillbaka till kommunen.

Ria kan driva ett natthärbärge - om de rätta förutsättningarna ges.

Det är dock inte möjligt att ha boende i nuvarande lokaler på Tingsgatan.

Ria pekar på tre andra alternativ:

Ett nybygge, Frälsningsarméns lokaler eller att kommunen bistår med lämpliga lokaler i nära anslutning till Rias nuvarande lokaler.

Enligt Rias förslag behövs 5-7 sängplatser med öppethållande klockan 18-08 årets alla dagar.

– En natts god sömn i en riktig säng i trygg miljö och möjlighet till dusch, som Rias ordförande Jane Simonsen uttrycker saken.

Hon pekar på att alla alternativ ska bedrivas enligt samma förutsättningar som Ria bedrivs i dag vad gäller uppvärmning, hyra och personalkostnader.

Mellan 25 och 40 personer besöker Ria varje dag.

– Vi har de senaste åren noterat ett ökat behov av stöd i samhället i stort och så även i Borlänge, framför Jane Simonsen.

Hos Ria kan man äta, få hjälp med räkningar, kläder och andra nödvändigheter. Ria har verksamhet i hela huset. Nere finns kök, matsal, tvättstuga och toalett. På övervåningen administration, tv, dator- och vilrum, klädrum för sortering och utdelning samt torrförråd för mat.

– En målgrupp är personer som sover ute. Vi talar dagligen med dem och stödjer dem på olika vis. Antalet uteliggare varierar över tid, alltifrån en person till ibland uppemot tio, berättar Jane Simonsen i en skrivelse till kommunen om natthärbärget.

– Efter många års samtal med dessa människor förstår vi att det behövs ett komplement till det arbete kommunen bedriver. Vi har under lång tid byggt upp ett förtroende hos denna grupp och vet att det finns ett behov fylla, vad gäller att erbjuda sängplatser.

Det har gått ett antal veckor sedan Ria skickade tillbaka frågan om natthärbärge till kommunen. Kommunen har ännu inte hunnit ta ställning till vilka möjligheter det finns att gå vidare.

– Vår verksamhet får ta kontakt med Ria, säger Kenneth Persson (S), ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden.

Här kan du läsa mer om Borlänge.