Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

RFAB:s ekonomi under lupp

Kassan börjar sina för Rättviksfastigheter AB. Det menar ordförande Björn Guström efter onsdagens styrelsemöte.
– Vi vet att ekonomin är ansträngd i bolaget. Vi har bett vår vd utreda vilka fastigheter som går att sälja.

Fram tills nu har två av RFAB:s bostadsfastigheter sålts, Vandrarhemmet och så sent som i våras ett par hyresfastigheter i kvarteret Lantmätaren för dryga 16 miljoner. Allt för att skapa ekonomi för framtida fastighetsunderhåll men också för nybyggnationer.

Vad det gäller gårdagens styrelsemöte vill inte Björn Guström säga för mycket. Först måste protokollet justeras, och revisorernas analys väntas inom en vecka.

RFAB har varit rejält i rampljuset på senare tid. Vd:n Jan Kans sparkades från tjänsten efter dryga halvåret och RFAB:s upphandlingspolicy fick kritik från lokala företagare efter projekt fönsterbyte på Hedslund.

Nu är RFAB:s ekonomi i fokus.

– Vi har bett revisorerna i bolaget se över ekonomin.

Ett sätt att få ekonomin på fötter är att sälja fastigheter.

– Det finns pengar att hämta, säger Guström, och pekar på att det rör sig om betydande belopp som fattas i kassan.

Många av RFAB:s fastigheter har historiskt sett släpat efter på underhållssidan.

– Nu har tiden kommit ikapp. Det kommer surt efter.

Är fastighetsförsäljning en bra lösning?

– Jag tycker det. Det mest önskvärda i den bästa av världar.

Några drastiska hyreshöjningar är inte att vänta. Guström understryker att hyresnivån för RFAB:s hyresfastigheter legat på en relativt låg nivå.

Försäljning av fastigheter ger klirr i kassa. Återbördande vd:n, nu tillförordnad, Örjan Furn har fått i uppdrag att utreda vilka fastigheter som kan bli aktuella för försäljning. Beslut som sedan ska tas i moderbolaget Rättviks Kommunhus AB men också eventuellt i fullmäktige.

Lägg därtill ett inplanerat extra styrelsemöte som kommer att hållas med anledning av revisorernas ekonomiska rapport som läggs fram inom några dagar.