Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Revyn som vägrar dö och alltid består

Ordet "eldsjäl" slängs runt lite hit och dit i olika sammanhang, men sällan har ordet varit mer passande än för människorna i Björborevyn. Ett SM-guld kröner deras framgångar, och rundar av ett turbulent halvår.

Annons

Se tv-inslaget: Björborevyn avslöjar de bevingade framtidsplanerna

De kom, de sjöng, de segrade. Mats Lissjanis sjöng för fulla halsar om flottbro-fadäsen, till tonerna av Simon &Garfunkels "Bridge over troubled water". Det gick hem och Björborevyn vann SM-guld i den lokala klassen.

Revyn var med för bara andra gången i Revy-SM.

– Det är helt otroligt, om någon hade sagt det innan så hade jag inte trott på dem. Jag trodde knappt på det när de läste upp”Björborevyn” som vinnare, vi har fortfarande ståpäls, säger regissör Eva Östling.

Björborevyns bidrag behövde inte ens vara med i semifinalen, redan i kvalet var de en av de tre mest omtyckta numren, och fick därför direktkvalificera sig till finalen.

– Det var rätt kul att öppna mailboxen den dagen kan jag säga, berättar Eva Östling.

Björborevyn är ingen duvunge på scenen. De har existerat sedan 1950-talet, var på väg att klappa igen butiken 2007 när flera äldre profiler beslöt att lägga av, men fick en omstart samma år.

Aktör och textförfattare Eva Erkers har varit med i 45 år, och har inga planer på att sluta.

– Jag måste i alla fall bräcka min mamma som var med i 51 år, säger hon.

Det finns inga skäl att inte tro henne. Hon var född i en ”revypaus” som hon kallar det. På grund av hennes entré i världen en januarimånad så fick hela revyn ställas in det året.

Eva har ett heltidsjobb inom hälsobranschen. Hon har räknat ut att hon lägger ner en 75 procentig tjänst också på revyn. Det har blivit hennes liv.

– Ja vi har ju flyttat till Mockfjärd så man ska vara närmare Björbo... och barn och barnbarn får flytta dop, födelsedagar och så vidare. Men de är vana. Det är inte klokt egentligen, säger hon och skrattar.

Men hon är inte den enda eldsjälen. Alla är lika galet passionerade. Björborevyn gör alla sina nummer själva, medan många andra revyer köper in hälften av numren. Kreativiteten flödar från både Eva Erkers penna och alla andra deltagare.

– Alla är ju med och får idéer. Dagen efter premiären så ligger det ett block och penna på skrivbordet. Så det är jobb året runt.

Den som tror att revylivet är en dans på rosor får tänka om.

En vinst, ett guld, men det innebär ingen vila. Direkt så börjar arbetet med nästa års revyn, som kommer heta "Ja! För sjutton".

– Det kommer att handla om skator, fågelbon, och Donald Trump. Mer än så avslöjar jag inte, säger Eva Östling.

Pang på nästa föreställning, nästa text, nästa sång.

Livet som revyartist är speciellt. Ibland får man klä om från varulv till häst på åtta sekunder. Ibland får man hantera en annan slags press. Björborevyn är välkända men har varit extra mycket omtalade i år.

Deras nummer "den ökända hösten från Troja", lånad från Karl Gerhard men med omskriven text med modern anknytning till ett riksdagsparti, fick mycket uppmärksamhet.

– Vi fick 98 procent kärlek och resten hat. Så vi blev nog chockade över allt stöd vi fick. Vi var beredda på det värsta, att folk skulle resa sig och gå, men det gjorde ingen. Det var omtumlande, berättar Eva Erkers.

– Vi har fått höra att politik inte hör hemma i underhållning, men det stämmer ju inte. I en revy ges ofta kängor hit och dit. Vi har drivit med påven, kyrkan, andra partiledare. Den enda regeln vi har är att inte sparka på någon som ligger, säger Eva Östling.

Även under en föreställning har de slängt in aktuella politiska händelser. Som när Håkan Juholt avgick. Det fick publiken veta direkt från scenen fem minuter efter presskonferensen.

Allting görs i minutiös detalj. Kvalitetskraven de har på sig själva är enorma. Förra året så tyckte Eva Östling plötsligt att de hade ett nummer för lite, måndagen före premiären. Ett nummer till var tvunget att skapas.

– Jag stod med en jäst bulldeg på bordet och plötsligt ringer Eva upp och ber mig fixa ett sångnummer till. Men det ordnade sig, vi repade på kvällen, jag åkte hem, tog ett glas vin, skrev en text på tjugo minuter. Kvällen efter så repade vi det nya numret i ny koreografi och nya kläder, berättar Eva Erkers.

Engagemanget och uppoffringen är total. Från att spela på scenen med skadad axel och smätlindring, till att den fyra man starka live orkestern alltid finns på plats, i någon form.

– Den enda ursäkten för att inte vara med är om man är död, skojar Eva Östling.

Det är lätt att tro dem. Björborevyn lever för sin revy. Måhända att de har vanliga jobb och familj. Men Revyn lär alltid bestå.

Läs mer om Gagnef här.

Ladda hem nya versionen av DT:s Iphone-app här

Ladda hem nya versionen av DT:s Android-app här