Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reumatiker fick träna jakt

När Reumatikerdistriktet Dalarna hade föreningsträff i Rättvik i helgen tränade deltagarna jakt och provade fiske.

- Vi samarbetar med Jägareförbundet och deras projekt Jakt för alla, säger Yvonne Törnqvist, ordförande Reumatikerförbundet Dalarna.

- Vi brukar normalt sitta inne och lyssna på olika föredragshållare när vi har våra föreningsträffar, men den här gången har vi varit ute och fiskat och lärt oss simulatorskytte. Vi har varit på Stiftsgården i Rättvik och Kenneth Wikholm kontaktperson från Reumatikerförbundet för projektet Jakt för alla och Erik Mattsson jaktvärdskonsulent, Jägareförbundet har instruerat oss i simulatorskytte.

Att vi lär oss mer om jakt är helt nytt för oss. Själv ifrågasatte jag projektet eftersom våra medlemmar som till 85 procent är kvinnor i huvudsak i åldern 55-75 år och inte jagar men vi talar därför även om naturupplevelser, säger Yvonne Törnqvist.

Projektet har pågått ett år i landet och Reumatierkförbundet är den första organisationen av samtliga deltagande organisationer som arrangerat olika aktiviteter kring jakt och friluftsliv.

- Jag jobbar med projektet Jakt för alla i Mellansverige och där ingår flera delar, bland annat att det ska finnas en anpassad skjutbana tillgänglig i alla län. Att förenkla regelverket för motordrivna fordon i terrängen är en annan del, säger Erik Mattsson.

Initiativtagare och projektledare för Jakt för alla är Rikard Södergren, Svenska Jägareförbundet.

- Jakt för alla är ett treårigt projekt som finansieras av Arvsfonden. Jag är både initiativtagare och projektledare. Jag var tidigare jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet, men fick 1995 diagnosen MS. Jag jobbade kvar som skogskonsulent men efter en tid kunde jag inte fortsätta. Jag blev sjukskriven och sjukpensionär, berättar Rikard Södergren.

- Det finns många som jag, som tycker om natur och jakt och är funktionshindrade. Själv sitter jag i rullstol och för att kunna ta mig ut till jakt använder jag en fyrhjulig motorcykel. Men alla motorfordon som ska köras på barmark krävs tillstånd från länsstyrelsen eller i vissa fall Naturvårdsverket. Jag kan få tillstånd i ett län, men blir jag bjuden på jakt av kompis i ett annat län eller på en annan plats måste jag ha ett annat tillstånd. Funktionshindrade naturintresserade och jaktintresserade diskrimineras i dag, anser jag.

Med projektet och aktiviteterna Jägareförbundet arrangerar tillsammans med de olika organisationerna för bland annat rörelsehindrade hoppas Rikard Södergren på en förändring av lagstiftningen så det kan bli en jakt för alla eller naturupplevelser för alla.

- Tillgängligheten måste öka och systemet ses över. I FN:s konvention om mänskliga rättigheter står att samhället ska vara tillgängligt för alla, men inte i detta fall, anser Rikard Södergren.

- Jag hoppas så många som möjligt vågar sig ut i naturen trots funktionshinder. Själv jobbar jag halvtid med projektet inom Svenska Jägareförbundet. Jag hoppas på en förändring av regelsystemet inom ett par år. Att vara ute i naturen innebär rekreation och rehabilitering, vilket är oerhört viktigt för alla, säger Rikard.