Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Resursbrist bakom 946 bortprioriterade polislarm

946 larm.
Så många har dalapolisen prioriterat bort under årets sju första månader på grund av resursbrist.
– Det är ingen jättehög siffra om man ställer det mot atT vi upprättar runt 600 händelserapporter varje helg, säger Lena Friberg, chef för länskommunikationscentralen (LKC).

Varje år inkommer runt 170 000 samtal och 70 000 radioanrop till dalapolisens länskommunikationscentral. En del av de inkommande samtalen resulterar i ett så kallat hr, det vill säga en händelserapport som upprättas.

Men det är långt ifrån alla samtal som leder till att polisen rycker ut.

Under årets första sju månader blev 946 larm bortprioriterade på grund av resursbrist.

– Ibland har vi inte de resurser vi skulle önska, så är det. Men det är ingen jättehög siffra om man ställer det mot att vi upprättar runt 600 händelserapporter varje helg, säger Lena Friberg, chef för LKC Dalarna.

Många samtal som inkommer till LKC bedöms heller inte vara polisiära uppdrag. Enligt Lena Friberg är det vanligt att polisen får larm exempelvis om grannar som stör.

– Då ska man i stället vända sig till det bevakningsföretag som bostadsbolaget har avtal med. Men många ringer till oss i stället, säger Friberg.

Ett annat vanligt scenario är att samtal kommer in om ungdomsgäng som uppträder högljutt och störande samt, under vintertid, om raketskjutning i tätbebyggda områden.

– Det är typiska fall som kan bli bortprioriterade på grund av resursbrist, menar Lena Friberg.

Friberg pekar på att Dalarna är ett stort län med 40 mil från norr till söder. Och med begränsade resurser krävs att larmen prioriteras. På vissa larm kan man inte åka, medan andra kan få vänta en stund på att få hjälp av polis.

– Så är det. Händer det något i Idre och vi har närmaste bil i Rättvik, så kan man få vänta på polisen.

Men Lena Friberg understryker att den som verkligen behöver hjälp får det.

– Ibland får vi hårdprioritera och det är inte alltid lätt. Det kan till exempel vara så att en patrull som jobbar med en misshandel plötsligt får lämna platsen för att det skett en våldtäkt någon annanstans, säger hon.

Enligt Lena Friberg har geografin dock ingen betydelse när larmen som inkommer till LKC ska prioriteras.

– Nej, det spelar ingen roll var i länet man bor.

– Vi tittar på vad det är för brott som personen ringer om. Är det en prioriterad händelse så skickar vi en bil. Men det är klart att ibland kan det bli långa framkörningstider, säger hon.

Hittills i år har LKC upprättat 40 028 händelserapporter. För hela året 2010 var siffran 55 280.