Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hit reser dalfolket under 2017 – ett par nya orter på topplistan

Spanska öar är fortsatt populära resmål hos dalfolket. I Tickets senaste trendspaning inför reseåret 2017 toppar Gran Canaria före Mallorca. De båda orterna var även i topp i fjol.
– Januari är den månad som det är högst tryck här i butiken, säger Lena Loodin Axelson, säljchef på Ticket i Borlänge.

Annons

Strand

Personalen på Tickets butik i Borlänge har det hektiskt i januari. Årets första månad är nämligen den månad då dalfolket bokar allra flest resor. Ticket har gjort en trendspaning inför 2017 och den visar att dalfolket, så här långt, har bokat fem procent fler resor än vid samma tid i fjol.

– Under julledigheten har många träffat släkt och vänner och planerat sina resor under året. Därför är januari den månad som det är högst tryck här i butiken, säger Lena Loodin Axelson, säljchef på Ticket i Borlänge, i ett pressmeddelande.

Lena Loodin Axelson, säljchef, Ticket i Borlänge.

Föga överraskande är det resor till solen som lockar mest. Tickets Sifo-undersökning visar att 50 procent av de svarande uppger att bra väder är viktigt i valet av resmål. Den näst vanligaste faktorn är att det finns mycket att göra på resmålet (47 procent) och trea på listan är att det finns god mat (36 procent).

Undersökningen visar även att det är klassiska resmål som gäller under 2017. Allra mest bokat hittills under 2017 (fram till den 24 januari) är Gran Canaria, följt av Mallorca och Rhodos.

Och var nionde svarande uppger att de kommer att åka på fler utlandsresor under det närmaste året än det senaste året.

Bagage

Lena Loodin Axelson konstaterar att resandet fortsätter uppåt trots den ökande oron i värden.

– Dalfolket slutar inte resa till följd av oroligheterna i världen, men de väljer i större utsträckning resmål som de anser som trygga. Det gynnar länder som Spanien och Grekland, medan Turkiet verkar få det tufft även under 2017, säger Lena Loodin Axelson och fortsätter:

– På vintern är det ett stort sug efter resor till Kanarieöarna och Thailand, på sommaren är det många som vill resa till resmål runt Medelhavet som Mallorca, Rhodos och Kreta.

Spanien fortsätter att ha en tätposition bland semesterländerna. Även Grekland ser ut att få ett ovanligt bra år. Bokningarna till Turkiet har halverats och charterkapaciteten dit minskas under sommaren.

– Många i Dalarna ser Turkiet som är ett bra och väldigt prisvärt alternativ på sommaren, men många avvaktar med att boka för att se vad som sker framöver. Turkiet är det osäkra kortet under 2017, säger Lena Loodin Axelson.

Allra mest bokat så här långt i år i Dalarna är Gran Canaria, följt av Mallorca och Rhodos. Amsterdam är den stora raketen i år och resandet dit mer än fördubblas. Ny på listan är även Split i Kroatien. London är den mest populära weekendstaden, med en ökning på 84 procent.

Strand

Hit har Dalfolket bokat resa 2017:

1. Gran Canaria (1 i fjol)

2. Mallorca (2)

3. Rhodos (4)

4. London (9)

5. Bangkok (3)

6. Amsterdam (ny)

7. Teneriffa (10)

8. Kreta (6)

9. Split (ny)

10. Phuket (5)

Källa: Ticket, bokat till och med 24 januari i Dalarna, avresa 2017

Mer läsning

Annons