Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Resecentrum övervakas inte

/
  • Stationen får bara övervakas när det är få människor i rörelse, eller då den är stängd. Därför installeras inga övervakningskameror.

Borlänge resecentrum ska inte kameraövervakas.
Jernhusen har lagt ned planerna.
Kamerorna fick bara användas när stationen har få besökare.
– En obegriplig argumentation, menar Leif Svensson, säkerhetschef vid Jernhusen.

Annons

Borlänge resecentrum rustades upp häromåret.

Jernhusen, som äger stationen, planerade att installera kameraövervakning för att öka tryggheten, förebygga brott - och klara upp brott.

Nu har planerna skrotats.

Det blir ingen kameraövervakning.

– Vi fick ett bra tillstånd av länsstyrelsen. Det överklagades av JK, justitiekanslern, som ansåg att vi bara skulle få använda kameror före klockan 0600 och efter 2000, konstaterar Leif Svensson, Jernhusens säkerhetschef.

Förvaltningsrätten i Falun valde att gå på JK:s linje.

Då valde Jernhusen att strunta i kamerorna.

– Vi installerar inte kamerorna, då vi inte har någon nytta av dem. Vi ville skapa trygghet genom att få använda dem när stationen är öppen och har som flest resenärer, uppger Leif Svensson och menar att JK:s argumentation är obegriplig.

JK menar bland annat att brottsligheten inom stationsområdet inte är av sådan art och omfattning att det kan anses "föreligga ett mer framträdande övervakningsintresse"

Vidare anses områdena som "känsliga ur integritetssynpunkt."

"Det kan inte heller uteslutas att de som kommer att vistas inne i centrumet kan komma att känna obehag av att bli övervakade där."

Att installera kameror som bara får användas klockan 20-06 är enligt Jernhusen inte intressant.

Leif Svensson konstaterar att det görs olika bedömningar runt om i landet.

– Vissa län inser vikten av att arbeta aktivt med trygghetsfrågor och att ge människor trygghet och förebygga brott och ha bildbevis om det händer något. Andra län tycker att det är integritetskränkande och tillåter bara inspelning vissa begränsade tider.

Annons