Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Vedeldning utgör en av de största cancerriskerna - inför totalförbud i tätorter

Annons

Svar till debattartikeln "Absurt att förbjuda nyinstallationer av vedspisar - och samtidigt betona viken av höjd krisberedskap" som publicerades i DT den 16/1:

Självklart ser jag det ironiska i att ena handen av myndigheten gör något som går stick i stäv med vad den andra handen gör. Sådant gör sig alltid bra i en debattrubrik. Dock handlar det i det här fallet inte om att Boverket ställer dessa krav för att försämra världen för människor.

LÄS MER: DEBATT: Absurt att förbjuda nyinstallation av vedspisar – och samtidigt betona vikten av höjd krisberedskap

Faktum är att privat vedeldning både är ett stort hälso- och ett trivselproblem för många medborgare. Inte heller jag tycker dock att Boverkets nya krav är vettiga då de är långt ifrån tillräckliga för att få bukt med problemet. Vedspisarna är mycket riktigt inte det stora problemet, utan det utgör i stället helt vanliga öppna spisar.

Låt mig berätta om min familjs situation (en situation som vi är långt ifrån ensamma om): Vi bor i en förortsvilla utanför en mindre stad där grannen tvärsöver gatan har tre års förråd med ved och för tillfället eldar tre till fyra gånger per dygn. I bland är det ett stort problem och ibland märks det knappt alls då vindriktningen avgör allt.

Av resterande åtta nära grannar har sex eldningsmöjlighet, och trots att de flesta bara "myseldar" någon eller några gånger per vecka, så är det väldigt sällan som det går en hel dag utan att det stinker brandrök inne i vår villa. Det sätter sig också i tapeter, textilier, soffor och sängkläder, så problemet kvarstår i timmar efter att eldandet upphört. 

Vi har mekanisk ventilation och behöver ha den igång på grund av fuktproblem i grunden, så varje gång en pust drar förbi vårt friskluftsintag blir det nästan dimmigt inomhus. I början av eldningssäsongen var det helt outhärdligt. Vi är nyinflyttade och hade ingen aning om att eldning kunde vara ett så stort problem.

Nu har vi lagt ett antal tusen kronor på en extra filterenhet till ventilationssystemet och har nu både ett extra vanligt filter och ett betydligt tätare påsfilter vilket innebär att fläktarna får jobba betydligt hårdare än tidigare (vilket ökar våra elkostnader).

LÄS MER: REPLIK: Nämn inte majbrasor och korvgrillning för "antivedspisbyråkraterna" - då vill de väl förbjuda dem också

Det förminskade problemet, men det är långt ifrån acceptabelt. Grannen eldar med ved för att hålla nere sin elräkning, och vi får betala för det.

"Men lite eldning är väl bara mysigt", tänker de flesta - och det tänkte vi också innan vi råkade ut för det här. Det blir mindre mysigt när man tvingas uppleva det jämt, i sitt egna hem, och det inte finns något praktiskt sätt att få stopp på problemet.

Visserligen säger lagen redan i dag att det är eldarens skyldighet att se till att det inte stör någon annan, men de rättsfall vi läst om har pågått i flera år och sedan bara runnit ut i sanden. 

Enligt nätverket friskluftnu.se är den småskaliga vedeldningen den tredje största miljörelaterade cancerrisken i Sverige. Småskalig vedeldning står för hälften av Sveriges utsläpp av cancerframkallande ämnen och partiklar och överskrider miljöhälsoutredningens miljömål i tätorter med upp till tio gånger.

Att läsa det och sedan höra sin lilla treåring hosta utan att vara förkyld är inte det minsta trevligt. Självklart är det positivt med frihet att få göra som man behagar, och förbud ska man vara försiktig med, men varje individs "frihetsbubbla" bör inte sträcka sig längre än halvvägs till nästa individ - INTE in i deras sovrum.

LÄS MER: Därför blir det tuffare regler för gamla vedspisar – Boverket: "Vi gör det vi fått i uppdrag"

Så det som behövs är inte ett förbud mot nyinstallationer av vedspisar eller några utsläppskrav. Det som behövs är: 

- Ett totalt förbud mot vedeldning i alla tätorter med undantag endast för långvariga (flera dagars) strömavbrott.

- En dedikerad lättillgänglig statlig (absolut inte kommunal) instans att anmäla överträdelser till (att filma röken ur skorstenen med mobilen ska räcka som bevis)

- Mycket höga bötesbelopp - till exempel ett minimum på 15 000 kronor per överträdelse plus en stigande skala beroende på inkomst, typ dagsböter, så att inte rikare personer skiter i böterna eller de som är panka kommer undan gratis). 

- Att det fortsatt är eldarens skyldighet att se till att ingen störs av eldningen, så om någon störs även utanför tätort, så ska det räcka med ett klagomål för att förbud ska föreläggas.

Sedan får alla behålla sina gamla spisar och bygga så många nya de vill, så att de kan vara redo när (eller snarare om) kriget kommer, men till vardags får det vara slut med det farliga stinkandet!

Unne Liljeblad, musikproducent och småbarnspappa

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons