Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Varför applåderar den före detta skogsvaktaren på Orsa besparingsskog Sveaskogs skövling?

Sveaskog omvandlar just nu artrika naturskogar i Ore skogsrike till hyggen där de rödlistade arterna inte kan överleva.  De kan inte heller överleva i de trädplantager som Sveaskog anlägger. Vid Brännvinsberget norr om Furudal har Sveaskog avverkat en skog med 26 rödlistade arter och tänker nu avverka strax norr om denna plats, trots att det där finns rödlistade arter och signalarter över precis hela avverkningsområdet. Det är detta som kritiserats i press, TV och radio senaste tiden. 

Före detta skogvaktaren på Orsa besparingsskog, Ingemar Gustavsson, applåderar detta skogsbruk och berömmer Sveaskog i en insändare i DT den 20 november.

Ingemar Gustavsson har tydligen inte förstått att omvandlingen av våra sista naturskogar till trädodlingar är ett av Sveriges största miljöproblem. En lång rad växter, djur och svampar finns idag på artdatabankens rödlista och antalet ökar, till stor del som en följd av dagens skogsbruk.

Detta tycks vara en helt ointressant fråga för Ingemar Gustavsson, men det borde inte vara det för Sveaskog som är miljöcertifierat och därmed är skyldigt att bevara den biologiska mångfalden. Dessutom omvandlas virket från dessa naturskogar till olika miljömärkta produkter där konsumenterna tror att de köper något som kommer från ett skonsamt och ekologiskt skogsbruk.

Trots kritiken som framförts tänker Sveaskog fortsätta att avverka dessa skyddsvärda skogar. De finns beskrivna i  ”Ändå hugger man…" som är en rapport från Ore skogsrike från i år med en analys av Sveaskogs naturvårdsambitioner”. Den finns på nätet och bör läsas av både Sveaskog och Ingemar Gustavsson.

David van der Spoel, talesperson för föreningen Skydda Skogen.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare