Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Skogsbruket är inte perfekt – men mängden gammal skog ökar visst

Annons

Svar till debattartikeln "Dagens skogsbruk når inte miljömålet om levande skogar – och är därför ohållbart" som publicerades i DT den 8/1 :

Först och främst, jag är övertygad om att Margareta Wikström och hela Naturskyddsföreningen inser att skogsbruk behövs. Det är genom skogens produkter vi bygger ett långsiktigt hållbart samhälle. Frågan är sedan på vilket sätt skogsbruk bedrivs, här – och i resten av världen. 

På ett globalt plan minskar skogen. Avskogning är ett stort miljöproblem som enligt vissa beräkningar motsvarar 20 procent av jordens totala koldioxidutsläpp. Avskogning blir även en fattigdomsfälla eftersom ungefär 60 miljoner människor runt om i världen är beroende av skogen för sin inkomst (Källa: EU-kommissionen och WWF).

Men hur är det då i Sverige? Här ökar skogen hela tiden, vi har aldrig haft mer skog i Sverige än nu. I vårt skogsbruk ser vi till att det finns skog kvar för kommande generationer. 

Mängden gammal skog ökar i Sverige, tvärtemot vad Wikström ger uttryck för. Mängden död ved, som är viktig för insekter och fåglar, ökar också. Vi får fler lövträd. Antalet häckande fåglar i skogslandskapet ökar. Det är bara några exempel på den goda, positiva utvecklingen som nu sker i våra skogar.

En stor del av detta beror på två saker: Den hänsyn som alla skogsägare tar vid skogsåtgärder. Vid varje avverkning sparas naturvärden som är viktiga för den biologiska mångfalden. Det innebär att det skogslandskap som nu växer upp kommer att se annorlunda ut än det vi ärvde av våra föräldrar – vi skapar nu skogar med mer variation än de ensidiga som kom till när staten detaljstyrde skogsbruket och virkesleverans var enda målet.

Den andra faktorn härrör ur vår ägarstruktur. Häften av den svenska skogen ägs av 300 000 ganska vanliga personer som sköter sina skogar på olika sätt. Olika intensivt, med olika mål. Det borgar för miljöer där många olika arter trivs – allt från människor till insekter och lavar. 

Du har ju själv varit på vandring med mig i den skog som i hundratals år har hört till min familj i Folkärna. Du såg ganska nöjd ut när du iakttog bördig granskog, sparade 150-åriga tallar, blandskog i södersluttning och framröjda kulturminnen.

Skogsbruket är inte perfekt – det är knappast någon bransch. Men vi i familjeskogsbruket har stor passion för vår skog, för alla dess arter, dess rikedom och för vad vi lämnar över till kommande generationer.

Karin Perers, Mellanskogs ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel