Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Regeringen satsar 100 miljarder mer på infrastrukturen än vad borgarna gjorde

Svar till debattartikeln "Regeringen satsar knappt något på Dalarna och Dalabanan – tvärtemot vad Peter Hultqvist (S) lovat" som publicerades i DT den 11/6:

Socialdemokraterna går till val på att bygga ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige. För oss är det självklart att investeringar i en hållbar infrastruktur går före sänkta skatter. Sverige ska ha bra vägar och ett modernt järnvägsnät där tågen går i tid över hela landet.

För Dalarna innebär det flera nya järnvägsbyggen och upprustning och modernisering av befintlig järnväg såväl som satsning på flera vägsträckor. Detta är möjligt eftersom den socialdemokratiskt ledda regeringen satsar totalt 100 miljarder kronor mer än vad den förra borgerliga regeringen gjorde.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen har nu fattat beslut om en nationell plan för infrastrukturen för åren 2018–2029. Det är en satsning på totalt 700 miljarder kronor och den största järnvägssatsningen i modern tid.

I Dalarna innebär detta en stor satsning på framförallt Dalabanan med ökad turtäthet och kortare restider. Den kraftiga utbyggnaden av spår mellan Uppsala och Stockholm kommer gynna också Dalarna.

Socialdemokraterna vill bygga Sverige starkare, och det gör vi bland annat genom investeringar i tågtrafiken men överallt finns inte möjlighet att ta tåget. Därför ingår även att förbättra trafiksäkerheten och tillgängligheten på E45 mellan Vattnäs–Trunna och Rengsjön–Älvros.

Den pågående utbyggnaden av Godsstråket genom Bergslagen utökas med ytterligare etapper och det innebär att hela stråket blir färdigbyggd till 2029. Detta är viktigt för att hela landet ska kunna utvecklas. Riksväg 50 genom Ludvika ska förbättras och förstärker Bergslagsdiagonalen. Nu finns pengar avsatta för att öka genomfarten i Mora i tre etapper.

Den nya nationella planen är en viktig del i vårt starka samhälle, och innebär att vi tar ett betydande steg för att möjliggöra omställningen till ett fossilfritt välfärdsland. Satsning på bättre och säkrare vägar ger dessutom förutsättningar för näringsliv och jobb i hela landet.

Investeringar för att göra Sverige hållbart går före sänkta skatter. När den moderatledda alliansen skäller om infrastrukturen verkar de ha glömt sina 8 år i regering och majoritet. Sverige ska ha ett modernt järnvägsnät där tågen går i tid över hela landet.

Den s-ledda regeringen satsar 100 miljarder kronor mer än den förra och borgerliga regeringen, och det är med investeringar i infrastruktur vi bygger det starka samhället.

Maria Strömkvist (S)

Patrik Engström (S)

Roza Güclü Hedin (S)

Marie Olsson (S)

Riksdagsledamöter från Dalarna

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel