Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Nej, vi bör inte lägga ner Dalateatern – den vaccinerar oss mot okunnighet och intolerans

Annons

Svar till insändaren "När vården krisar är det dags - lägg snarast ner Dalateatern" och insändaren "Fel att ställa teater mot vård - kultur är ett sätt att hålla sig frisk" som båda publicerades i DT:

Om Dalateatern tycker jag MYCKET och önskar den fortsatt framgång och ett långt liv i det goda samhällets tjänst. Det är fantastiskt att vi har en teater som år efter år förser oss med bra föreställningar och hjälper oss att få del av dem. Teatern gör turnébesök i bystugor och ordenshus och fixar bussresor till Falun när det inte går att komma ut med uppsättningarna.

Bara i år har föreställningar som "Försvinnandet", "Livet kom så plötsligt" och "Bergtagna" varit teaterupplevelser som vidgat mina kunskaper och givit mig glädje och energi.

Starkt förenklat är teaterns uppgift att roa och att oroa. Det går oftast att kombinera. I bland är det mer av det ena, i bland mer av det andra. Teater är inte sjukvård men en mycket viktig del av samhällets friskvård. Den ger oss skrattet och glädjen men också tårar och eftertanke.

Den ingår i ett ”vaccinationsprogram” mot okunnighet, inskränkthet och allsköns intolerans, ett program som kallas kultur som är en viktig del av demokratins och mänsklighetens fortlevnad.

Det är en uppgift för det goda samhällets att ge oss alla alla, oavsett avstånd från scenerna i huvudstaden, tillgång till sådana vaccinationsprogram. Det är viktigt att vi solidariskt lägger mer resurser på kultur i alla dess former samtidigt som vi stärker resurserna för vård, skola och omsorg.

Nog har vi råd med det utan att behöva ställa den verksamheten mot andra – bara vi förmår täta en och annan paradisläcka.

Stenåke Petersson, verkställande pensionär och ideell teaterarbetare, Leksand 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare