Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Nej Sohlberg, Mora-Siljan flygplats ska inte särbehandlas – vi bör satsa på andra färdmedel

Svar till debattartikeln Miljöpartiets flygmotstånd är dåligt för miljön och skadar näringslivet i Dalarna, publicerad på dt.se den 20/7, skriven av Lennart Sohlberg, oppositionsråd (S) Mora.

Miljöpartiet har arbetat för att Mora-Siljan flygplats ska bli en beredskapsflygplats, så att flygplatsen ska kunna upprätthålla viktiga samhällsfunktioner, till exempel ambulansflyg och räddningsinsatser. Jag välkomnar att regeringen nu har fattat ett sådant beslut.

Däremot anser inte Miljöpartiet att Mora-Siljan flygplats ska särbehandlas, utan respektera regelverk och hanteras med samma villkor som andra flygplatser i Sverige när det gäller frågan om statligt stöd. Sverige har redan i dag mer frikostiga nationella regler avseende statligt stöd än övriga Europa.

I Sverige har vi en gräns som innebär att om resan tar mer än fyra timmar med alternativt färdmedel (till exempel tåg) så kan en flyglinje få stöd, medan gränsen i övriga Europa är fem timmar. Och resan med tåg mellan Mora och Stockholm tar mindre än fyra timmar.

Miljöpartiet delar Trafikverkets uppfattning när det gäller avstånd och trafikplikt. Dalaflyg AB, där Landstinget Dalarna är delägare, driver två flygplatser inom bara 12 mils avstånd från varandra. MP tycker att det är ansvarslöst att förespråka flera statligt subventionerade flygplatser i en region som Dalarna som trots allt ligger centralt i Sverige.

En hållbar näringslivsutveckling är viktig för regionen. Miljöpartiet vill vara med och skapa visionära lösningar för näringslivet och deras behov av transporter. Det ligger i allas intresse att dalatåget kommer och går i tid, att kollektivtrafiken utvecklas och att det finns en palett av alternativa drivmedel samt en utbyggd laddinfrastruktur för elbilar för att vi ska nå ett hållbart transportsystem i Sverige. Detta så att företagen kan importera och exportera varor, gods och kompetens.

Vi i Miljöpartiet menar att Landstinget Dalarna skulle kunna sälja av delar av sitt ägande inom Dalaflyg AB till förmån för lokala och regionala företag. Och att landstinget sedan kan köpa tjänster för att täcka delar av behovet av organ- och patienttransport.

Så nej, Lennart Sohlberg, det är inte vårt flygmotstånd, utan ditt verklighetsmotstånd, som är dåligt för miljön och skadar näringslivet i Dalarna på sikt.

Maria Alfredson (MP), distriktsordförande Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel