Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Nej, att vägra nazisterna demonstrationstillstånd är inte intolerans - utan nödvändigt demokratiförsvar

 
1 maj 2017
Visa alla artiklar

NMR demonstrerade så sent som i december förra året i Stockholm skanderandes antisemitiska och rasistiska slagord som ”ut med packet” och ”häng dem”. Likheterna med 20- och 30-talens Tyskland var uppenbara (...) Detta håller inte. Demokratin är ingen självgående evighetsmaskin, skriver Hans Nordén.

Annons

REPLIK

Liberalen Daniel Olssons argument för att låta nazister demonstrera i Falun första maj - som han skriver i DT 17/7 - håller inte.

Historien har åtskilliga exempel på hur grupper och individer med antidemokratiska ambitioner utnyttjat svagheter i den liberala demokratin till sin fördel – samma svagheter som ofta framhålls som demokratins styrka.

LÄS MER: Debatt: Jo, vi ska låta nazisterna demonstrera - eftersom de inte skulle låtit oss

Att se ett förbud som att det skulle göra oss till lika goda kålsupare som nazisterna själva är lika naivt som att tro att ”kramar” hjälper mot islamistisk terror.

För mig är polisens beslut att låta Nordiska motståndsrörelsen marschera på klassiskt nazi-maner från Dalregementet – en symbol för försvaret av demokratiska fri- och rättigheter – obegripligt och oförlåtligt.

Det hade nämligen inte varit några som helst problem att på laglig grund avstyra spektaklet. Ty den grundlagsskyddade demonstrationsfriheten gäller inte olagliga åsikter som ”hets mot folkgrupp”.

LÄS MER: LÄS MER: Så blir första maj-demonstrationerna i Falun – alla har fått tillstånd – "Ett komplext ärende"

NMR demonstrerade så sent som i december förra året i Stockholm skanderades antisemitiska och rasistiska slagord som ”ut med packet” och ”häng dem”. Likheterna med 20- och 30-talens Tyskland var uppenbara. Allt medan ordningsmakten passivt såg på.

Detta håller inte. Demokratin är ingen självgående evighetsmaskin.

Att samhället med stöd av det lagrum som faktiskt finns sätter ner foten mot antidemokratiska rörelser är inte ett uttryck för intolerans och batongtänkande, utan en nödvändig försiktighetsåtgärd i demokratins namn.

LÄS MER: Huvudpersoner i Långshyttemordet gick i nazistmarschen i Borlänge

Eller varför inte citera förre Brunnsviksrektorn, humanisten och filosofen Alf Ahlberg: ”Vi får aldrig tolerera toleransens fiender”.

Hans Nordén

LÄS MER: Debatt: För 70 år sedan hade dalfolket jagat iväg nazisterna - vad har förändrats?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel