Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Miljöpartiet presenterar obekväma fakta – inte falska

Annons

Miljöpartiet sprider inte falsk information som Jonas Karlsson (JK) påstår den 21 september. JK påstår att politiker allt oftare kommer med ”falsk information” och att ”politiker borde lyssna till de mest insatta.” Om det är något politiker gör så är det att lyssna till de mest insatta. Att påstå något annat bidrar bara till att sprida det politikerförakt som hotar vårt demokratiska system.

När det gäller kärnkraft så noterar jag att JK erkänner att kärnkraft släpper ut koldioxid. Det är inte länge sedan kärnkraftens förespråkare talade om koldioxidfri kärnkraft. Jag har ägnat över 40 år av mitt liv åt att få bort den falska informationen från exempelvis ledningen för Svensk Energi.

Det JK och jag tvistar om är hur mycket koldioxid de olika sätten att producera el bidrar till. Jag vet inte vilka källor JK har för sitt påstående men jag lutar mig bland annat mot studier gjorda av amerikanska universitet som Princeton, Stanford och RMI samt ett otal möten på konferenser med sakkunniga runt om i världen. Jag har exempelvis besökt Sellafield och deras experter tre gånger.

Självklart finns ingen exakt sanning. Forskning drivs fram genom att ifrågasätta och förfina. När det gäller koldioxid har jag aldrig hört någon ifrågasätta att kärnkraftsel släpper ut avsevärt mer koldioxid än sol- och vind-el. Den vanligaste förekommande relationen i rapportfloran är som jag nämnde, i min av JK kritiserade text, just att en kilowatt-timme el från kärnkraft släpper ut 25 gånger mer koldioxid än vind-el och fem gånger mer koldioxid än sol-el.

Att som JK påstå att detta skulle vara ”falsk information” låter därför märkligt. Man kan självklart påstå att vi inte vet med vilket energislag framtida förvar av nedmonterade reaktorer och utbränt bränsle kommer att hanteras liksom inte vilka verkliga driftstider olika produktionstekniker kommer att prestera. Faktum är dock att forskningen gör stora ansträngningar att bedöma osäkerheter och slutsatserna blir då de jag hänvisat till ovan.

Många älskar att kritisera politiker och i synnerhet oss miljöpartister för osaklighet men jag vill påstå att det snarare handlar om att vi presenterar obekväma fakta och inte falska sådana.

Jan Lindholm

Före detta riksdagsledamot för miljöpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel