Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Många liv har räddats tack vare ambulanshelikoptern – som Liberalerna ständigt motarbetat

Annons

Svar till debattartikeln "Socialdemokraterna bryr sig kanske mer om flashiga helikoptrar - än om personalens trivsel" som publicerades i DT den 22/1:

Trygg, säker och likvärdig vård är för oss socialdemokrater väldigt viktigt. Liberalerna har hela tiden varit motståndare till att Landstinget Dalarna ska satsa på en ambulanshelikopter som garanterar akutvård i hela vårt län.

För befolkningen i Dalarna, som är ett vidsträckt landskap med långa avstånd och oländig terräng, så är ambulanshelikoptern ett väldigt viktigt komplement till den landsvägsburna ambulansflottan.

Många liv har räddats och många människor har kommit till rätt vård fort tack vare ambulanshelikoptern, vilket också har betytt att rehabiliteringen förkortats väsentligt. En investering som gör det möjligt till en mer likvärdig vård i hela vårt län.

Att som Liberalerna säga att det skulle bli bättre arbetsmiljö om alliansen ledde Landstinget Dalarna är att tala om en utopi. Deras förslag är ju att personalen ska ”springa fortare”. Det är inte det som behövs utan mer personal. Med mer personal så lättar trycket och det är vad vi lägger ett stort arbete på - att rekrytera personal.

Detta är inte det lättaste när bristsituationen ser likartad ut i hela landet. Men vi gör så gott vi kan genom bland annat lönesatsningar, ombyggnad av arbetsplatserna och genom att ge möjlighet att vidareutbilda sig och så vidare. Sedan finns det mer att göra men de åtgärderna måste ske på ett sådant sätt att de går att finansiera och uppnår bra kvalitet. Lösningen är inte att avveckla ambulanshelikoptern.

Jag tror inte heller att befolkningen i Dalarna vill ha en liknande situation som den som det blivit med ett alliansstyrt landsting i Stockholms län.

I december så beslutade den socialdemokratiskt ledda regeringen att tillföra hälso- och sjukvårdsområdet en miljard för att kunna satsa mer på personalen. För landstinget Dalarnas del blev det 83 miljoner som vi självklart ska använda på bästa möjliga sätt.

Och vad det gäller ekonomin så  har vi ett bokslut på plus 246 miljoner för 2017. Det talar väl sitt tydliga språk. Det innebär självklart att vi kan gå in med insatser på bland annat cancervården.

Bigitta Sohlberg (S), ordförande hälso- och sjukvårdsberedningen norr

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons