Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Logiskt att Gefleorten inte klarar dagens marknad – går de samman med Arla kan vi bönder stå enade i våra ersättningskrav

Blir ett samgående av kommer det betyda att 68 mjölkbönder från Gävleorter får 3000 nya kollegor i Sverige som alla vill ha bättre betalt för sina produkter och bönderna slipper i så fall slåss mot varandra, skriver tre representanter för Arlabönder i Dalarna i en replik till ledarskribent Gabriel Ehrling.

I en ledarkrönika den 19 maj skriver DT:s ledarskribent Gabriel Ehrling att ”Arla sväljer Gefleortens mejeri” och att planerna på ett eventuellt samgående mellan Arla och Gefleortens mejeri är ”ett steg närmare monopol”.

Arla har idag 58 mjölkbönder som är delägare runt om i Dalarna - från Älvdalen i norr till Vansbro i väster och Avesta i söder.

Grådömejeri i Hedemora som efter Coops försäljning numera ägs av Falköpingsmejeri har idag tio kontraktsleverantörer i södra dalarna. Gefleortens mejeri i Gävle har nio mjölkleverantörer i mellersta dalarna.

Sverige är i dag en del av en värld där marknaden blir alltmer öppen och globaliserad. Där pris, vinster och än större marginaler till destora handelskedjorna är det enda som gäller.

En av aktörerna i svensk handel har idag över 50 procent av marknaden och en ”konkurrenskartläggning” likt den som gjorts i USA skulle därmed behövas inom svensk handel.

Att ta fram nya produkter till konsumenter och handel kostar mejerierna stora summor. Och produkter som bär handelskedjornas egna märken genererar bara ett mervärde och större vinster till dess aktieägare.

Att Gefleortens mejeri, likt Milko en gång i tiden gjorde, nu konstaterar att de inte klarar av att hålla sig kvar på denna marknad är helt logiskt eftersom marknaden bara blir hårdare i jakten på konsumenter.

Om samgåendet mellan Gefleortens och Arla blir verklighet återstår att se.

Troligen kommer Konkurrensverket att kräva en försäljning av mejeriet i Gävle och något av dess varumärken för att sammangåendet ska beviljas . Blir ett samgående av kommer det betyda att 68 mjölkbönder från Gävleorter får 3000 nya kollegor i Sverige som alla vill ha bättre betalt för sina produkter och bönderna slipper i så fall slåss mot varandra för att handelskedjorna ska tjäna mer pengar.

Per-Arne Pettersson Älvdalen

Peter Pålsson Orsa

Annika Simm Eriksson Äppelbo

Arlabönder i Dalarna

SVAR DIREKT:

Som framgick av min ursprungliga artikel delar jag inte optimismen när det gäller Arlas samgående med Gefleortens mejeri. Detta då jag tror att det är dåligt – för alla. Ingen ifrågasätter att det försvagar och försämrar för konsumenterna när enskilda producenter blir så starka att de själva kan diktera villkoren.

Debattörerna verkar också dela oron för maktkoncentration, men tyvärr bara när det gäller Icas dominans. De borde inse att samma problematik gäller kooperationer som Arla.

Att tillhöra en kooperation är förstås tilltalande för små enskilda producenter, inte minst om det innebär att man därmed omfattas av hämtningsplikt och garanterat blir av med allt man producerar.

Men långsiktigt goda villkor förutsätter att det också finns alternativ dit man kan vända sig med sin mjölk. Annars är man helt utelämnad till jättekoncernens nycker. De möjligheterna blir nu ännu sämre.

Gabriel Ehrling,

Ledarskribent

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel