Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Replik: Israel är ingen apartheidstat jämförbar med dåtidens Sydafrika

Annons

Replik till:"Flytta planerade Eurovisionsfinalen från Israel", DT 4/2. I boken "Vad händer i Mellanöstern. Lögn. Förtal. Sanning, skriver Dan Johansson "Påståendet att Israel är en apartheid-stat återkommer ständigt i debatten kring Israel." Ordet apartheid är afrikaans och betyder avskildhet eller åtskillnad. Ordet emanerar från det förhållande som rådde i Sydafrika under åren 1948-1994. Efter att Sydafrika under flera hundra år styrts först av holländare och därefter av engelsmän, så övertogs 1948 ledningen av landet av en boernationalistisk koalition. Boer och afrikaander var det folkslag som var landets vita befolkning och som var uppväxta i landet sedan långa tider bakåt i historien. Boer, var den benämning som gällde för de ljushyade i landet.

Den nyvalda koalitionen hade gått till val på en" separat utveckling" för de olika raserna. Officiell diskriminering skedde av landets icke-vita befolkning. Segregeringen mellan raserna gällde på livets alla områden. Parkeringsplatser, parkbänkar, arbetsplatser och sjukhus blev för många med "fel hudfärg" förbjudna områden.

Att anklaga Israel för att vara en apartheidstat jämförbar med dåtidens Sydafrika är en grov förolämpning av hela den demokratiska rättsstaten som det israeliska samhället bygger på och som är inskriven i dess grundlag. Alla de palestinier som bor i Israel har israeliskt medborgarskap. De utgör cirka tjugo procent av befolkningen och har alla rösträtt till Knesset. I Knesset finns flera arabiska partier som är med och påverkar landets utveckling. De finns även med i kommunal-politiken. Arabiska  är ett av Israels officiella språk. Gatuskyltar är på hebreiska, arabiska och engelska. Du kan överallt köpa arabiska tidningar som trycks och ges ut i Israel.

Den arabiske journalisten Khaled Abu Toameh skriver i juni 2013 hur det har utvecklats en form av apartheid i arabvärlden mot palestinier. Det är beklagligt att världens olika media inte rapporterar om detta förhållande utan ständigt återkommer till Israels behandling av palestinierna.

 Karl och Berith Samuelsson

                                                                    

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons