Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Hedemoras ekonomi sägs inte tillåta satsningar på Dalapop - men gällande sport finns det inga begränsningar

Svar till debattartikeln "48 musiker i upprop: Ompröva beslutet att vägra finansiering till Dalapop" som publicerades i DT den 2/1:

Uppgiften "....att Hedemora är den kommun i Dalarna som satsar minst skattekronor per invånare på kultur....." kom tyvärr inte som någon nyhet för mig utan har länge varit ett sorgeämne.

Jag anser att konst, teater och musikliv på olika sätt blivit styvmoderligt behandlat i Hedemora kommun. De många undertecknarna till "Ompröva beslutet att vägra finansiera Dalapop" får därför mitt totala erkännande.

Den 22/11 förra året fattade vi i bildningsnämndens kulturutskott beslutet "....att föreslå Bildningsnämnden att besluta om att hos kommunfullmäktige tillstyrka att Hedemora kommun deltar i Dalapop enligt förslaget, vilket kostar 5 kronor per invånare under åren 2018-21"

I Bildningsnämnden togs sedan vid sammanträdet den 4/12 ett anemiskt beslut som lät såhär: "....att stödja tankarna men med den ekonomi som är inför 2018 finns inte möjlighet att deltaga i Dalapop."  När det budskapet går vidare till kommunfullmäktige är det inte svårt att räkna ut vilket beslut fullmäktige tar. 

I kulturutskottet kan man unna sig visioner men i bildningsnämnden måste man vara realist och hålla de ekonomiska ramarna, inga nya satsningar. Jag satt själv i nämnden den 4/12 och hukade uppgivet.

När kulturutskottet tillkom med Lars Åke Everbrand som kunnig ordförande, var min förhoppning stor att kulturfrågor skulle få större utrymme i kommunens satsningar.  Nu kan jag konstatera att utskottets möjligheter att påverka allt mer har begränsats.

Vad gäller satsningar på idrott finns i bland inga begränsningar. Vasaliden är ett exempel. Men när kommuninvånare - i det här aktuella fallet många ungdomar - vill ägna sig åt musik, då kan man endast "....stödja tankegångarna"!  

När nu Everbrand lämnar ordförandeskapet i kulturutskottet, anser jag att det enda vettiga för oss deltagare i utskottet är att avgå.

Ett annat exempel på kommunens kulturella handlingsförlamning: vi i kulturutskottet har otaliga gånger begärt besked av kommunfullmäktige vilken avsikt man har med Wahlmanska huset som i många år varit till stor glädje för både utställande konstnärer och besökare.

Nu står huset till ingen användning (salig Wahlman vrider väl sig vanmäktigt i sin grav) och fukt och andra skador till följd av att huset står tomt, får härja fritt.

Hjalmar Envall (V), humanist och bråkstake (fritt efter Mother Jones)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel