Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Replik: Gnälligt på vischan!

Ledarsidan om Black Friday tar upp gnället från vischan. Det känns betryggande att vi ska sträcka på oss ute i skogarna.
Fördelarna är stora här ute på landet och Black Friday har vi till exempel varje fredag. Ja, varenda dag faktiskt.

Inte i grannbyn förstås där de skramlat ihop slantar till ett gatljus. Jo, vi har många av stadens fördelar. Mobiltelefoni fungerar alldeles utmärkt sedan de släckte kopparnätet och man har en grym utsikt från taket där det är täckning. Litet svart på kvällen, men man kan skymta gatljuset i grannbyn där uppifrån.

Vi har hört att det finns en del gym och andra idrottsaktiviteter i städerna, men det har ju samhället redan fixat för oss här ute. Det är uppfriskande att promenera till postlådan för att hämta tidningen och senare posten. De som bestämmer har lagt upp en fin promenad för oss på bara två kilometer enkel resa så att säga. Änkefru Karlsson har det ännu bättre med en km till. Hon är riktigt snabb nu med rollatorn. Hon är dock litet sur för kommunen har ställt upp en stor grön tunna bredvid postlådan, som hon betalar 180 kronor i månaden för, men hon har aldrig hittat något i den. Hon får lugna sig det kommer nog.

Kommunen kommer ibland på besök med någon representant. Senast i förrgår kom det en svart rackare och klättrade upp på taket, lyste med lampa och kikare i skorsten. Han körde ner en borste i ena pipan och sade att jag hade sotat bra med granrisruskan, så han behövde inte göra mer. Han var här i nästan en timme, drack kaffe och pratade lite och en fick tacka för sällskapet. Ibland funderar man på att flytta till staden för de tjänar bra förstår jag för han som var på taket hade 2 748 kronorna i timmen och de summorna kommer vi inte riktigt upp i här på vischan.

Bra samhällservice har vi också i övrigt. Har haft en massa jobb att gallra och hålla skogen min fin, men det slipper jag nu för Länsstyrelsen har tagit över och gjort naturreservat av det. Det var bombat i marken sade de, fast det förstår jag inte. Lugnt har det alltid varit där och en hel del svamp. Litet igenväxt börjar det bli nu när de har tagit över och litet knapert har det blivit med inkomsterna också, men man slipper ju hugga i alla fall. Å andra sidan har mitt lilla jordbruk blivit lättare att sköta sedan jag fick tips från Södermalm i Stockholm på att odla i balkonglådor. Växer bra och är lättskördat, men många lådor blir det.

Gängkriminaliteten från staden har vi i alla fall fått ut här i skogen. Naturvårdsverket har hjälpt till med det och släppt ut några slags grå hundar. Liknar varg nästan. De ränner runt och snor får litet här och där – å andra sidan slipper jag gå ut med jycken för han försvann sedan de kom hit. Grannen kom dock över och sade att de skulle ordna sig med gängkriminaliteten. De hade börjat med SGT sade han. Vad nu det är för något.

Lugnt och fint är det som sagt här ute och någon brottslighet av större mått kan det inte vara för det var tolv år sedan vi såg en polisbil köra igenom grannskapet. Beror nog på att de lade ned skolan och kör in alla snorungar till staden.

Nej, det är bra här på vischan som ledaren skriver och det känns bra att vara med och finansiera städerna med skattepengarna, då blir det bra i staden och alla stollarna är liksom på ett ställe så att säga. Fast jag tror att det var en liten fadäs i ledaren. Enköping ligger nog i Uppland, men det kan vara bekymmer och se om man har en liten glob med bara Dalarna på, så det gör inget. Det är ju ändå likadant över allt på vischan.

Erika Sörengård, Thomas Nordlöv

Landsbygdspartiet oberoende

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel