Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Replik: Flygplatsen är en förutsättning för att locka fler utländska besökare

Annons

Svar till Christer Wilhelmssons debattinlägg på dt.se den 25 februari.

Det märks att Christer Wilhelmsson är en sann järnvägsentusiast. Han målar upp det ena scenariot efter det andra hur man skulle kunna binda samman Sälen med närliggande tågnätverk. Jag har heller inget emot att både fler personer och mer gods transporteras på räls. Tvärtom. Samtidigt bör man vara medveten om det enkla faktum att det inte går att ta sig hela vägen överallt på räls och att det är dyrt att anlägga ny järnväg. Att bygga en mils tvåfältsväg kostar 200 miljoner kronor per mil medan järnvägen kostar 600 miljoner kronor/mil för enkelspår och 1–2 miljarder kronor för dubbelspår. Sett ur det perspektivet blir det inte ens fem kilometer järnväg för de pengar staten bidrar med för byggandet av Sälens flygplats.

Dalarna är ett av Sveriges största turistlän med nästan en miljard kronor i logintäkter per år. Sett till antalet gästnätter är endast Stockholm och Västra Götaland större. Det är ett bevis för att det finns ett behov för ytterligare en flygplats som ligger närmare de stora turistmagneterna. Som det är nu tvingas flygresenärer åka buss från Borlänge eller Mora till Sälen. Naturligtvis fullt möjligt, men inte optimalt. Tänk tanken att som besökare landa mitt bland skidbackarna och börja med ett äventyr genom att ta hundspann till hotellet? Spännande!

En flygplats är en förutsättning för att locka fler utländska besökare till Dalarna. Vårt län har mycket att erbjuda året om. Det kan vi bli ännu bättre på att visa omvärlden, även utanför Sveriges gränser. Med en flygplats i Sälen kan helt nya kundgrupper upptäcka vår sydligaste fjällvärld. Fördelen med fjällen är att de inte kan flyttas till Kina eller Indien och de jobb som skapas kommer mycket troligt finnas kvar och bli fler. Fjällen kan inte ens flytta till Falun!

Ulf Berg (M)

Riksdagsledamot, Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons