Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Renovering av kyrkogolv kan bli dyrt för församlingen

– Församlingen kommer att skicka in en ansökan till Västerås stift men hur mycket en renovering av kyrkgolvet i Grangärde kommer att kosta vet vi inte i dag.

Det uppger Roland Persson, fastighetsansvarig i Gränge-Säfsnäs församling, som hoppas att man ska ha framgång när det gäller att få stiftets hjälp för att finansiera det omfattande projekt som det innebär att åtgärda fuktskadorna i Grangärde kyrka.

För att församlingen ska kunna göra anspråk på ett renoveringsbidrag 2014 måste en ansökan finnas hos stiftskansliet i Västerås om en vecka, alltså den 31 oktober.

Nästa steg blir att anlita en konsult som tillsammans med länsstyrelsen och Dalarnas museum kan formulera ett åtgärdsprogram. Därefter kan det bli aktuellt att begära in offerter från företag som kan tänkas göra jobbet.

Men om projektet kommer att genomföras är en ekonomisk fråga, dels hur mycket församlingen anser sig ha råd med dels vad stiftsbidraget kan tänkas bli.

För att renoveringen kommer att kosta många miljoner är det ingen tvekan om.

– Kyrkorådet anser att en renovering ska göras men det måste gå att motivera ekonomiskt, påpekar Roland Persson.

Fuktproblemen syns både på ytterväggarna och på tegelgolvet inne i kyrkan.

– Allt beror på att marken under den decimetertjocka betongplattan är så fuktig den bara kan bli. Fukten har sedan trängt upp till det sandlager där golvteglet ligger i. Inte blev det bättre av att teglet är struket med båtlack, som gjort att det ligger som ett lock över golvet. Där kyrkbänkarna står vilar trägolvet förmodligen på träreglar ingjutna i betong och även där har fukten troligen trängt upp, vilket kan ha gjort att träet blivit murket.

Under golvet ligger gamla värmekulvertar samt ledningar för vatten och avlopp och hur skicket är på dessa vet ingen.

– En renovering kan bli hur omfattande som helst, noterar Roland Persson.

Med bergvärme installerad för ett antal år sedan hålls numera en jämn temperatur i kyrkan.

– För att inventarier och instrument ska må bra får det inte vara vare sig för torrt eller fuktigt

Persson konstaterar att det är ett omfattande projekt att åtgärda fuktproblemen och som kommer att innebära att kyrkan måste tömmas på inventarier.

– Och då gäller det att hitta en lämpliga lokal att förvara inventarierna i under tiden.

Församlingen har tillgång till lokaler som skulle kunna ersätta kyrkan under en kommande renovering, bland annat Sockenstugan och Kapellet.

– Men det är något som kyrkoherden får ta beslut om, tillägger Roland Persson.