Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Renovera dina gamla fönster"

Många går runt och grubblar över om man ska renovera eller köpa nya fönster till huset.
– Det är billigare att renovera och bevarar även värde och utseende på huset, säger Maritha Gunnarsson, som öppnat ny byggnadsvårdsbutik.

Att renovera fönster kan vara glädjande för plånboken. Ett köp av nya fönster kan ta död på fastighetens värde.

– Det värsta som finns är att sätta in nya fönster runt den gamla karmen, säger Maritha Gunnarsson.

Är det en fråga om okunskap?

– Många tror inte att det finns något värde i de gamla fönstren och köper nya i stället. Det kan också vara en dyrare affär än att renovera då man i dag kan köpa nytillverkade varor av det som fanns förr.

Det är viktigt att inte ha bråttom när det handlar om renovering. Det gäller att tänka efter och kanske även dokumentera.

Att använda linoljefärg när man målar fönsterkarmen gör stor skillnad.

Det finns vissa typer av plastfärg som lägger sig som ett skikt på karmen och täpper igen när det är fuktigt – vilket leder till att färgen lossnar snabbt.

– Linoljan sjunker i stället in i träet och andas när det är fuktigt, säger Maritha Gunnarsson.

I lördags anordnades den första byggnadsvårdsdagen i Hedemora av Maritha Gunnarsson. Mer än 200 nyfikna människor hade letat sig till Nya Brogatan och den nyöppnade byggnadsvårdsbutiken Klassiska Byggvaror.

Maritha tog över företaget i höstas och möjligheten dök upp när hon en dag handlade färg av den förre ägaren.

Maritha Gunnarsson älskar att renovera och har hållit på med det ända sedan hon var 18 år – i dag är hon 45 år och hon har aldrig tröttnat.

– Det blir bara mer och mer, utbrister hon.