Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rennäringen hotas av rovdjurspolitiken

/
  • Jörgen Jonsson vid vinterns renräkning.
  • Samer fick träffa ministrar. På bilden ses Jörgen Jonsson, ordförande Idre sameby, Eskil Erlandsson, landsbygdminister, och Richard Åström, ordförande Handölsdalen sameby.Foto: Katarina J:son Bech

Rennäringen får 55 miljoner i ersättning för förluster till rovdjur. Samtidigt uppskattas den totala förlusten orsakad av rovdjur för rennäringen samt förädlingen av renköttet vara nära fem gånger så stor.
– Vi måste ha en viss volym för att kunna bedriva en lönsam verksamhet, förklarade Jörgen Jonsson från Idre Nya sameby vid ett möte med miljöminister Lena Ek och landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

Annons

– Vi hade blivit lovade ett möte med miljöministern, men även landsbygdsminister Erlandsson var med på hela mötet och det upplevde vi som väldigt positivt, säger Jörgen Jonsson.

Jörgen Jonsson är ordförande för Idre nya sameby och tillsammans med Richard Åström som är ordförande för Handölsdalen sameby fick de framföra det problem som rovdjur och då främst vargen innebär för rennäringen.

EU hotat dra Sverige inför domstol och kräver en förvaltningsplan för varg. Något som gjort att Sverige dragit tillbaka den tidigare licensjakten på varg då den kunde ha hotat licensjakten på björn och lo.

– Vi fick nu en bra möjlighet att framföra en renägares arbetsmiljö och vår psykosociala situation, säger Jörgen Jonsson.

Med sig till ministrarna hade Jörgen Jonsson och Richard Åström en lista med fem krav när det gällde varg i det södra renskötselområdet. Krav på att renbetsområdet ska vara helt vargfritt och en skyddszon på tio mil utanför renbetesområdet. Att omedelbar skyddsjakt ska tillåtas på varg inom område och at staten ska bekosta och genomföra den. Likaså efterlystes tydligare och enhetliga regler för skyddsjakt av varg.

– Vi vet att vi har varg inne i vårt område, men vi vet inte hur många. Det ser vi först när snön fallit, förklarar Jörgen.

Under de senaste fyra åren har vargen i Idre samebys område ökat från en varg år 2008 till elva vargar den senaste vintern.

– Vi har förståelse för de krav som EU ställer för at Sverige ska visa fram en bevarandeplan för vargen och övriga rovdjur.

– Samtidigt har Sverige erkänt samerna som ett folk. Därmed har vi också rätt till visst självbestämmande. Genom de konventioner som Sverige godkänt så ska samerna få behålla och utveckla sin kultur och sociala rättigheter liksom rätten att bedriva vår näring. Det är renskötseln och renen är vår egendom och egendomsrätten är grundlagsskyddad, säger Jörgen.

Problemet för samebyarna är nu att rovdjuren äter upp lika mycket som näringen kan slakta. Det har gjort situationen ohållbar.

– I Idre är vi fyra familjeföretag som vardera sponsrar rovdjuren med 100 000 kronor i uteblivna slaktintäkter. Den ersättning vi erhåller täcker inte våra kostnader och det är förödande för vårt slakteri och vidareförädlingen. Vi måste helt enkelt ha en viss volym för att klara oss.

Eskil Erlandsson förklarade att ambitionen finns att så fort som möjligt få rätt att åter utförda licensjakt på varg, bara EU övertygats om den förda polotiken gynnar vargens bevarandestatus.

– Ett av problemen är at forskarna inte är överens. Det finns de som hävdar att 100 vargar räcker om de är genetiskt friska, medan andra vill ha 700 vargar. Inte ens EU vet hur många som behövs, suckar Jörgen Jonsson.

– För oss är problemet att vi i år ser ut att förlora närmare 900 kalvar till rovdjuren och hela vår verksamhet är hotad. Vi måste känna att vi kan producera livsmedel och bedriva långsiktigt hållbar renskötsel. Det är omöjligt med dagens höga rovdjurstryck. Vi ser att produktionen sjunker samtidigt som rovdjursstammar ökar trots att vi har väldigt bra förhållanden för renskötsel.

Trots de stora problem som rovdjurstrycket för med sig för samebyarna var Jörgen nöjd med mötet.

– Idag upplevde vi verkligen att ministrarna lyssnade och kom med motfrågor. De jobbar med en förvaltningsplan och den kommer också att innehålla en socioekonomisk utredning för oss drabbade, liksom för fäbodbrukare och jägare. För vår del är det nu viktigt att snabbt minska förlusten av renar till rovdjuren, därför måste något hända.

– Allt tar tid. Den tiden har inte djurägare. Vi kan bli uppätna innan de kommer fram till något resultat, säger Jörgen Jonsson.

Annons