Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Renbiten i klassisk lokal

Brunos kiosk i Storsätern är en klassisk lokal, även om det nu är många år sedan Bruno Westerdahl drev kiosk och producerade vykort i lokalen. Nu har Brunos kiosk byggts om och blivit café och butik åt Helena och Peter Anderssons Renbiten.

Annons

I fem år har paret drivit Renbiten i ett litet uthus vid hemgården i Storsätern.

– Lokalen var så liten så vi kunde bara ta emot en besökande familj åt gången, skrattar Peter.

Fortfarande är inte lokalen jättestor, men betydligt större och dessutom utökad med ett café.

– Här finns en betydligt bättre möjlighet att sälja det renkött vi förädlar själva, säger Peter.

Renbitens koppling mot renskötseln och renen är självklar.

– Det är renen som är basen för verksamheten kompletterad med sameslöjd och aktiviteter, fortsätter Peter.

Under åren som gått har verksamheten hela tiden vuxit och nu har möjligheten att växa i en ny lokal erbjudits.

Brunos kiosk har under åren efter kiosk först fungerat som ett museum för flygplan från andra världskriget och sedan som turistbyrå med utställning av Anders Dahlins vackra foton. Sedan köptes huset av ett par som renoverade lokalerna och avsåg att starta kafé i byggnaden.

Tyvärr kunde de inte fullfölja planerna på grund av hälsoproblem.

– Det är något som alla vi här i byn beklagar att inte blev av, men nu har vi fått möjligheten att hyra lokalerna som i stort sett var helt klara, säger Helena Andersson.

Så därför blev det ändå ett kafé som komplement till butiken.

– Det här är spännande, nu måste vi bli än större för att klara av det hela men vi tror på det här, säger Helena och serverare kaffe och bröd med renkött till besökare.

– Vad roligt att lokalen nu får nytt liv, här jobbade jag när jag var barn, säger Ulla Westerdahl, som är dotter till Bruno och passade på att besöka nyöppningen av Renbiten i den klassiska lokalen.