Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Renbiten belönade

/
  • Belönade och uppmärksammade har Peter och Helena Andersson och deras företag Renbiten blivit.

För ett tag sedan blev Peter och Helena Anderssons företag Renbiten certifierade som Renlycka, ett kvalitetssigill för renkött. I dagarna fick företaget en ny utmärkelse när Peter Andersson fick ta emot diplom som visar att Renbiten också är Sápmi Experience för företagets arbete med turism.

Annons

Turistsatsningar har i många fall skapat konflikter mellan renskötsel och besökare. För att vända på det hela och göra något positivt för besöksnäringen har samerna själva bildat sitt Visit Sápmi. Ett av de första företagen som nu fått diplom för det framgångsrika arbetet är Renbiten i Storsätern.

Renbiten har jobbat med vandringar, fiske och berättelser och det arbetet belönades med ett diplom. Motiveringen lyder så här: "Företaget är väl insatta i hållbarhetsfrågor och verksamma direkt i renskötseln. Bra samverkan med områdets boendeanläggningar möjliggör kunskapsförmedling till deras besökare utöver de egna gästerna. Både pedagogisk berättarkonst och stor kunskap om det samiska vittnar omgivningen om. Peter är guide och renskötare".

– Det är jättekul att både vårt renkött och arbetet med turismen nu uppmärksammats, säger Helena Andersson.

Det var sammanlagt sex företag som fick ta emot diplom av Sapmis egen drottning, Sofia Jannok.

Annons