Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Religionsdag på S:t Mikaelsskolan

På onsdagen fick eleverna i trean på S:t Mikaelsskolan träffa representanter för olika trossamfund som berättade om sig själva och det de tror på.
– Det är viktigt att eleverna får möta människorna som bekänner sig till de olika trosinriktningarna, förklarade Therese Nilsson, en av religionslärarna på skolan.

Anna Esteén som också är religionslärare berättade att den humanistiska värdegrunden om alla människors lika värde är bas för skolans religionsundervisning.

– Eleverna ska lära sig att möta andra med tolerans.

Anna Esteén beskriver religionsundervisningen som att presentera ett smörgåsbord där eleverna får plocka det de vill.

"Smörgåsbordet" på onsdagen bestod av Livets ord, Thorleif Skeppstedt, Uppsala, humanisterna, Bo Djörke, Orsa och Inger Björling, Falun, Islam, Ali och Hussein Hamad, Borlänge, Medium, Annchristine Nilsson, Orsa, Centrumkyrkan, Emil Gillsberg, Buddhism, Phraha Eakaphol och Phramaha Eakaphol Laphutama, Ulfshyttan, Jehovas vittnen, Anders Gren och Patrik Moberg, Mora, Hare Krishna, John Doherty och Filip Asterman, Järna.

Hussein Hamad och hans pappa Ali, som är imam i Borlänge, fick frågor om terrorister, om synen på män och kvinnor och om slöjor och burkor.

– Min fru bär burka, men hon har valt det frivilligt, förklarade Hussein. Han berättade om sig själv som född i Kiruna, 23 år gammal, pluggar svenska och psykologi för att bli gymnasielärare och gillar att spela fotboll på fritiden.

– Så har jag lite koppling till Älvdalen, då min svärmor är från Åsen.

Hussein berättade om Koranen som en vägvisare. Verserna betraktas som Guds ord, men det finns utrymme för olika tolkningar av texterna.

– Finns det stöd i Koranen för terrorism? frågade en elev och Hussein svarade att de som rycker ur vissa verser ur sitt sammanhang använder dem för att legitimera terroristhandlingar.

– Verserna i Koranen handlar om att försvara sig vid anfall.

Ali Hamad var glad åt att få vara med och svara på elevernas frågor.

– Vi måste jobba aktivt med fördomarna om islam, sa han.

Viktoria Stärner är en av de elever som frågade Hussein och Ali om islam.

– Jag är jätteintresserad, fast jag är inte religiös åt något speciellt håll. Det är bra att få möta företrädare för olika trosinriktningar ansikte mot ansikte, sa Viktoria Stärner.