Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Relegerade Rolf reser rikligt

Globetrotter, politiker, relegerad revoltör, landsbygdsvän och ägare av en rysk mc med sidovagn.
Samtliga titlar kan sättas på den stridbare Karlsbyhedenbon Rolf Gradéns visitkort.

Annons

Trots att Rolf Gradén sedan många år är politiskt engagerad i Falun och i högsta grad involverad i landsbygdsutvecklingen i Sundborn är det i Borlänge han har sina rötter.

– Jag född i Kvarnsveden och har även bott i såväl Forssa som Tjärna och gått i skola i Hushagen innan jag till sist hamnade i Falun. Men jag tror att bruksmiljön under barn- och ungdomsåren kom att prägla mig en hel del, uppväxt i en arbetarfamilj som jag är, förklarar den nyss 70 år fyllda vänsterpolitikern.

Orsaken till att han flyttade till Falun var kärleken i form av hustrun Birgitta och väl där fick han snabbt anställning som bland annat svetsare vid gamla ASJ-verkstaden.

– När den sedan slog igen 1970 studera jag vid Brunnsviks folkhögskola och där väcktes också mitt politiska intresse på allvar. Fast jag och några studiekamrater lyckades faktiskt med konststycket att bli relegerade från Brunnsvik då vi bland annat kritiserat Dalademokratens dåvarande chefredaktör så denne tvingades avgå. Vi var nog helt enkelt lite för röda för det S-märkta Brunnsvik, skrattar Rolf i dag 40 år senare.

Snart därefter fick han anställning som utredare vid Försäkringskassan, först i Ludvika och sedan i såväl Borlänge som Falun. Där han arbetade fram tillpensionen för några år sedan.

Men vid sidan av yrket har såväl politik som resor varit stora ingredienser i den Gradénska livshistorien.

– Under 70-talet frodades ju politiken och jag var engagerad i såväl Vietnamrörelsen och Sydafrikabojkotten och det är ett engagemang jag fortfarande har kvar, slår han fast.

I dag finns han på såväl fullmäktige- som landstingslistan för Vänsterpartiet och lite extra brinner han för frågor som rör landsbygden i allmänhet och Sundborn i synnerhet. Dessutom är han, bland många andra styrelseuppdrag, också vice ordförande i Sundborns sockenråd.

– Jag har mina släktrötter här i socknen så självklart känner jag mycket för platsen. Jag anser också att vi måste satsa mera på landsbygden då det faktiskt är den som på många vis föder städerna genom mat, skog och elkraft. Landsbygden borde därför få tillbaka lite grann, t ex i form av äldreboenden som gör det möjligt att bo kvar i byarna även på äldre dagar.

När andan faller på rullar Rolf också ut sin mc med sidovagn ur garaget och tar en tur på vägarna tillsammans med frugan.

– Det är en rysk mc av märket Ural och egentligen från 1950-talet. Det här exemplaret, som jag köpte i Torsång för några år sedan, byggdes dock ihop först 2003 så den är i riktigt fint skick. Fast vi får se hur det blir med den framöver då jag börjat planera för att sälja den.

Rolf är också en globetrotter och älskar att resa med 62 länder avbockade på listan. Hittills kanske är bäst att tillägga.

– Frugan är reseledare inom PRO så visst reser vi mycket. Vi är bägge intresserade av att lära känna nya kulturer och folkslag. De hittills mest spännande resmålen rent kulturellt sett har varit Sydamerika och Sydafrika. Just Afrika är vi lite extra sålda på då vi där fått uppleva känslan av att ha närkontakt med bergsgorillor, det var en otrolig upplevelse.

Givetvis står Rolf redo för att snart packa resväskan igen. Denna gång för ett bege sig till Alaska.

– Vi ska åka längs kusten i en Hurtigrutt-liknande tur där vi också gör dagliga landstigningar. Det är något jag ser fram emot.

Ett intresse han dock börjat trappa ned en aning är jakten.

– I år ska jag faktiskt inte vara med på älgjakten. Man måste ju sluta någon gång och jag tänkte ta ett sabbatsår för att se hur det känns. Fast det lär nog i alla fall bli ett besök i jaktlagets koja på lördagen, det vill man ju inte missa, avslutar han med glimten i ögat.