Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Relationsorienterad sexualundervisning

Sverige är ett av de länder som har högst antal tonårsaborter och Dalarna är ett av länen i Sverige med högst antal aborter. Göran Stjernstedt, chef för vård och omsorg på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) sa i Dagens Nyheter i somras att tillgång till subventionerade preventivmedel kan vara relaterat till antal tonårsaborter. SKL vill därför arbeta för att subventioneringen är lika i alla landsting i hela Sverige. Maria Kivi, Dalarnas samordnare i frågor om reproduktiv hälsa, tillägger att preventivmedel även subventioneras olika över tid. Kvinnor är vanemänniskor, upphör subventioneringen av just deras preventivmedel är risken stor att de låter bli att köpa dem. Maria Kivi tror att det kan vara grunden till att aborter ökar bland kvinnor i åldrarna 20-25 år, studerande kvinnor med låg ekonomi.

Men i Dalarna subventioneras p-piller och ändå har vi ett högt aborttal. Subventioner är inte det allenarådande. Göran Stjernstedt talar om en förbättrad sexualundervisning, men Mita Näs tidigare ungdomssamordnare i Leksand säger att ungdomar av i dag vet mycket om sextekniker, men inte om kärleksfulla relationer.

Stockholm stad satsar nu på utbildning för skolsköterskor, kuratorer och ungdomsmottagningar, om hur ungdomar använder sex som ett självskadebeteende och hur man ska bli bättre på att tala med dem om relationer istället för sexteknik.

Maria Kivi framhåller att vad som framför allt spelar in, om en kvinna råkar ut för en oönskad graviditet eller inte, är hur hon relaterar till sig själv och till sin partner. Om hon ser sig själv som värdefull och behandlar sig själv med respekt och kräver respekt från sin sexpartner. Det är i slutänden en attitydfråga.

Alla subventioner i världen kan inte ändra en människas självbild och hur hon låter sig behandlas. Det är vad vi behöver satsa medel på i dag, att stärka självbilden hos unga män och kvinnor i Dalarna och Sverige.

Carin Malm

är landstingspolitiker för Kristdemokraterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel